Cooking pot uprising

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Cooking Pot Uprising var et opprør utført av britiske straffanger på fengselskolonien på Norfolk Island i Australia. Det skjedde 1. juli 1846 som et resultat av fangenes frarøvelse av matprivilegier og kjøkkenutstyr. Det var Major Joseph Childs som hadde kommandoen over fengselskolonien og som initierte frarøvelsen av privilegiene. Dette førte senere til at fire fengselsbetjenter mistet livet, ledet av den beryktede fangen William Westwood. Han og elleve andre fanger ble senere henrettet for drapene.

Opprøret[rediger | rediger kilde]

Da Childs kunngjorde bortfallet av matprivilegiene overfor fangene, ble de svært fortvilet. Westwood samlet en stor gjeng med fanger og befalte dem om å følge ham. Sultne og hevnlystne angrep og felte de totalt fire betjener på grusomt vis. En av betjentene ble slått og mishandlet til han ikke lenger var til å kjenne igjen, mens to andre ble drept med øks. Senere gikk ferden mot hovedhuset, men der ble de konfrontert av en rekke kampklare soldater. Opprøret tok en brå vending, fangene gjorde retrett og ble sendt tilbake til sine respektive celler. 12 av opprørerne, inkludert Westwood, ble 13. oktober 1846 dømt til døden ved henging.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Museum, Norfolk Island (14. september 2014). «A Mystery Ship». The World of Norfolk's MuseumThe World of Norfolk's Museum. Besøkt 15. februar 2019.