Conways lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Conways lov er et prinsipp som sier at organisasjoner uunngåelig vil utvikle IT-systemer som gjenspeiler organisasjonskartet til organisasjonen som designet systemet. Prinsippet ble trolig først uttalt av programmereren Melvin Conway i 1967, og ble formulert som en «lov» i Conways navn på en konferanse året etter.[1]

Organisasjoner som lager komplekse systemer bygger ubevisst disse slik at de gjenspeiler sine egne kommunikasjonsstrukturer.

M. Conway[2]

Tanken bak prinsippet er at for å kunne utvikle programvare så må flere personer kommunisere jevnlig med hverandre under utviklingen, og på den måten gjenskapes organisasjonens kommunikasjonslinjer og grensene til andre organisasjoner i systemarkitekturen.

Conways lov gjør seg også ofte gjeldende i utvikling av organisasjoners nettsteder, hvor inndelingen av nettstedet har en tendens til å gjenspeile organisasjonskartet i stedet for å fokusere på hva brukerne faktisk ønsker å løse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yourdon, E. N. & Constantine, L. L. Structured Design (Prentice Hall, 1978), s. 400
  2. ^ Conway, Melvin E. (April 1968), «How do Committees Invent?», Datamation 14 (5): 28–31, http://www.melconway.com/Home/Committees_Paper.html, besøkt 2015-04-10, «"organizations which design systems ... are constrained to produce designs which are copies of the communication structures of these organizations. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]