Claus Helbergs minnepris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Claus Helbergs minnepris er en norsk pris som gis til mennesker eller organisasjoner som på en særlig beundringsverdig måte har bidratt til bevaring og synliggjøring av kulturminner i skog og fjell. Prisen har navn etter Claus Helberg som blant annet er kjent for sitt livslange engasjement i Den Norske Turistforening. Prisen deles ut årlig, første gang i 2009, utdeler er Helbergstiftelsen.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

  • 2009: Luster Turlag fikk den første prisen for arbeidet med å gjenreise fjellgården Fuglesteg som brant ned på midten av 1980-tallet.
  • 2010: Eirik Gudmundsen fikk prisen for sitt enestående engasjement og bidrag til restaurering av flere bygninger. Som eksempel nevnes Gammelsætra, Todalshytta, Vollasætra og Innerdalshytta.[1] Gudmundsen har i mange år vært leder for Kristiansund og Nordmøre Turistforening, og er hovedpersonen bak vandreruten Fjordruta.
  • 2011: Fieldfarehytta i Tafjordfjellene mottok prisen. Prisen ble mottatt av Joachim Rønneberg. Begivenheten fant sted på Hjemmefrontmuseet den 1. desember.[2]
  • 2012: Tor Nicolaysen for sin fantastiske innsats for formidling av kulturminer i fjellet og for bevaring av Krokan som turisthytte. Tor har vært en sentral person i planene for å ta vare på Krokan som turisthytte, som et sted for å hedre Claus Helberg og for å presentere DNTs snart 150-årige historie. Tor formidler fjellets kulturhistorie til svært mange grupper. Gjennom sin forteller-og skuespillerglede og kunnskap møter han skoleungdom, militære, turgåere, kommunepolitikere, lokalt næringsliv, kulturinteresserte og andre. I mer enn 40 år har han levende engasjert sine tilhørere og kultur-og turdeltagere".    Prisen ble utdelt på Krokan  7. august 2012.
  • I 2013 ble prisen tildelt DNT Indre Østfold for restaurering og bevaring av brannvakttårnet i Østfold.
  • I 2014 ble prisen tildelt "husdoktor, snekkermester og fjellbonde" Geirr Vetti. Prisen ble utdelt på høstmøtet til Bergen Turlag i Bergen 30. oktober 2014.  Prisen er tildelt Geirr Vetti for sin formidable innsats med istandsetting av eldre bygninger og kulturlandskap. Han har vært involvert i en rekke restaureringsprosjekter på forskjellig vis, både som pådriver, ideutvikler, rådgiver og konsulent mange steder i landet. Han har en håndverkskompetanse og formidlingsevne som inspirerer og gleder andre gjennom sitt sterke engasjement for kulturvern.
  • 2018 gikk prisen til NRK-programleder Oddgeir Bruaset med følgende begrunnelse: med entusiasme og fortellerglede har prisvinneren tatt ”hele Norge” med til steder ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Det har blitt til et begrep for de fleste av oss. En ting er historien om stedene, plassene og gårdene – en vel så viktig ting er menneskene som bor der. De er løftet opp og fram fra dagliglivet på en forbilledlig måte. Ideen bak prisvinnerens mangfoldige produksjon av bøker og TV-programmer er således helt i Claus Helbergs ånd![3] https://www.dnt.no/artikler/nyheter/15824-oddgeir-bruaset-mottok-claus-helbergs-minnepris/ Arkivert 20. oktober 2020 hos Wayback Machine.

Referanser[rediger | rediger kilde]