Claes Jansz. Visscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Claes Jansz. Visscher
Claes Jansz Visscher - detail kaart van NL.jpg
Detalj av kart fra 1630 med «fiskerlogoen». Signaturen består både av tegningen og teksten «av C.J.Visscher i Kalverstraat i Amsterdam»
Født1587
Amsterdam
Død19. juni 1652
Amsterdam
Far Claes Janszoon Visscher I
Barn Nicolaes Visscher I
Beskjeftigelse Kartograf, kunstmaler, forlegger, grafiker
Nasjonalitet Nederland

Claes Jansz. Visscher; Leo Belgicus

Claes Janszoon Visscher (født 1587, død 19. juni 1652[1]) var en flamsk kobberstikker, karttegner og forlegger. Han var også kjent som Nicolas Joannes og Nicolas Joannis Visscher II. Det siste etter sin far som levde ca. 1550–1612.

Claes Visscher lærte å gravere og trykke av faren som han arbeidet sammen med i familieforretningen, hvor de trykket og ga ut bøker samt sjø- og landkart. I familieforetagendet var også Nicolaes Visscher I (1618–1679) og Nicolaes Visscher II (1649–1702). En særlig innbringende del av forretningen besto i å lage kart og illustrasjoner til de nye protestantiske biblene som var beregnet til mindre skolerte lesere.

Forretningens varemerke var en fisker etter navnet Visscher og også den latinske utgaven av navnet: Piscator. I trykksakene deres ble en liten fisker plassert på kartet nær vann og i de tilfellene kartet ikke hadde et vannområde; en fisker som går med fiskestang. Kartklisjeene deres ble gjenbrukt i flere århundrer, men ofte av andre utgivere som uvitende kopierte hele klisjeen inkl. fisker-varemerket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]