Chronica Gallica av 511

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Chronica Gallica av 511, også kalt for Den galliske krønike av 511, er krønike fra senantikken som er bevart i et enkelt manuskript fra 1200-tallet som i dag er oppbevart i Madrid. Det ligner på alle måter andre galliske krøniker fra samme periode, som Chronica Gallica av 452, og sistnevnte kan være en fortsettelse. Krøniken var lagt til en samling av andre tekster i Spania i 733.

Som krøniken fra 452 ble den skrevet i sørlige Gallia, dagens Frankrike, muligens i byen Arles eller Marseille. Kildene om forfatteren, inkludert en tidligere krønike, krøniken til Sulpicius Severus, den av Hydatius, den av Orosius, og av keiserlige konsulære nedtegnelser.

Krøniken dekker perioden fra 379 til 509/511, og av den grunn har den fått sitt moderne navn. Dets oppføringer er korte og poengterte, men kan kun dateres, selv tilnærmelsesvis, ved en sjelden referanse til regimet til en keiser og ved (antatt) kronologisk ordning av hendelsene. Blant de hendelser for hvor det ikke er annen ytre kilde er nederlaget og dødsfallet til Anthemiolus rundt 471.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Burgess, R. (2001): «The Gallic Chronicle of 511: A New Critical Edition with a Brief Introduction». Society and Culture in Late Antique Gaul: Revisiting the Sources. edd. R. W. Mathisen & D. Shantzer. Aldershot, ss 85–100.