Chongzhenkalenderen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Chongzhenkalenderen (kinesisk: 崇禎暦; pinyin: Chóng​zhēn lì) eller Shixiankalenderen (kinesisk: 時憲暦; pinyin: Shíxiàn lì) var den endegyldige lunisonare kinesiske kalender. Den ble utviklet av jesuittmisjonærene Johann Schreck og Johann Adam Schall von Bell fra 1624 til 1644. Også jesuittpater Giacomo Rho var med på dette samarbeidet.

Kalenderen har sitt navn etter Chongzhen-keiseren, men ettersom hans era tok slutt med hans død året etter, ble den deretter propagert av Shunzhi-keiseren (Qing-dynastiet) som endret dens navn til Shíxiànkalenderen. Blant de viktigste forbedringer var fikseringen av solens og månens gang ved den moderne regningen trigonometriske funksjoner, noe jesuittene hadde bragt med seg av vestlig astronomisk metode, og et nytt system for skuddmånedens plassering.

Kalenderen har vært i bruk siden Qing-dynastiets begynnelse og inn i moderne tid.

I og med at den gregorianske kalender har fått generelt innpass i Østen, er Chongzhenkalenderen mindre relevant. Skjønt på de områder hvor den kinesiske kalender fremdeles legges til grunn, som ved beregning av tradisjonelle kinesiske fester som for eksempel Qingming, kinesisk nyttår med videre, er det Chongzhengkalenderen som er grunnlaget.