Chili dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chili dog

Chili dog er en amerikansk matrett bestående av en hot dog i brød toppet med en form for kjøttsaus, typisk chili con carne. Ofte er andre tilbehør også lagt til, slik som ost, løk og sennep. Retten har flere regionale variasjoner i USA, hvorav mange betinger spesifikke og unike sauseingredienser, pølsetyper eller brødtyper, og går under regionspesifikke navn.

En av de mer utbredte variantene er i New Jersey og Pennsylvania kjent som «Texas hot dog», «Texas chili dog» eller «Texas wiener» og er en hot dog med chili eller hot sauce servert i varianter med diverse sauser. Texas wiener oppsto i Paterson i New Jersey, før 1920[1] og i Altoona i Pennsylvania i 1918[2] og ble opprinnelig kalt Texas Hot Wieners. Med «Texas» vises det til chilisausen som brukes på pølsene, som faktisk har en sterkere gresk innflytelse på grunn av den etniske bakgrunnen til kokkene som oppfant retten. Den anses som en unik regional hot dog-stil. Fra sin opprinnelse spredte retten seg til Pennsylvania-byene Scranton og Philadelphia.[3] Innen 1920-tallet hadde den kommet frem til det vestlige New York, der det fortsatt finnes et stort antall pølseboder, inkludert en bod drevet i regi av Rigas-familien (fra 1921)[4] og Ted’s Hot Dogs (som åpnet i 1927).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stern, Jane and Michael. Roadfood. Broadway Books. s. 98. ISBN 0-7679-0809-0. 
  2. ^ Mincin, Jimmy. «Hot doggin' it». 
  3. ^ Krall, Hawk. «Hot Dog Of The Week: Texas Wieners». Serious Eats. 
  4. ^ Randall, Mike. «Texas hot: a Wellsville tradition for 96 years». Besøkt October 4, 2018.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]