Chiharu Igaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiharu Igaya
Født20. mai 1931Rediger på Wikidata (92 år)
Tomari
BeskjeftigelseAlpinist Rediger på Wikidata
Utdannet vedRikkyouniversitetet
Dartmouth College
FarKunio Igaya
NasjonalitetJapan
Medlem avDen internasjonale olympiske komité
UtmerkelserÆresmedalje med lilla bånd

Chiharu Igaya (født 20. mai 1931Hokkaidō) er en tidligere japansk alpinist. På 1950-tallet var han den første alpinisten fra Asia som hevdet seg i verdenstoppen. I 1982 ble Igaya medlem av IOK, der han har vært visepresident siden 2005.

Igaya begynt å satse på skisport under studier i USA. Ved Dartmouth College trente han under den tidligere verdensmesteren Walter Prager, og utviklet seg til å bli en internasjonal toppalpinist. I 1952 deltok han i Oslo for første gang i Vinter-OL, og ble nr. 11 i slalåm. Han fikk sitt gjennombrudd to år senere da han gikk til topps i slalåm og i kombinasjonen under det amerikanske mesterskapet. Under OL 1956 i Cortina d'Ampezzo tok han sølv i slalåmdisiplinen, bare slått av Toni Sailer.

Under VM 1958 i Badgastein i Østerrike gjorde han igjen en sterk innsats. Han tok bronsemedaljen i slalåm, og ble i tillegg nummer seks i storslalåm og nummer fire i kombinasjonsøvelsen. I 1960 vant Igaya sin siste mestertittel i USA, og ble nummer tolv i slalåm under OL i Squaw Valley. Deretter la han opp som aktiv alpinist.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]