Chiharu Igaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chiharu Igaya
Chiharu Igaya.jpg
Født20. mai 1931 (87 år)
Tomari
Beskjeftigelse Alpinist
Nasjonalitet Japan

Chiharu Igaya (født 20. mai 1931Hokkaidō) er en tidligere japansk alpinist. På 1950-tallet var han den første alpinisten fra Asia som hevdet seg i verdenstoppen. I 1982 ble Igaya medlem av IOK, der han har vært visepresident siden 2005.

Igaya begynt å satse på skisport under studier i USA. Ved Dartmouth College trente han under den tidligere verdensmesteren Walter Prager, og utviklet seg til å bli en internasjonal toppalpinist. I 1952 deltok han i Oslo for første gang i Vinter-OL, og ble nr. 11 i slalåm. Han fikk sitt gjennombrudd to år senere da han gikk til topps i slalåm og i kombinasjonen under det amerikanske mesterskapet. Under OL 1956 i Cortina d'Ampezzo tok han sølv i slalåmdisiplinen, bare slått av Toni Sailer.

Under VM 1958 i Badgastein i Østerrike gjorde han igjen en sterk innsats. Han tok bronsemedaljen i slalåm, og ble i tillegg nummer seks i storslalåm og nummer fire i kombinasjonsøvelsen. I 1960 vant Igaya sin siste mestertittel i USA, og ble nummer tolv i slalåm under OL i Squaw Valley. Deretter la han opp som aktiv alpinist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]