Charlottenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For kulturbygget og slottet Charlottenborg i København, se Charlottenborg, Danmark.
Charlottenborgs slott.
Charlottenborgs slott og Motala kirke. Fra Suecia antiqua et hodierna, og kanskje ikke helt pålitelig.

Charlottenborg er et slott i Motala kommune i Östergötland i Sverige. Hovedbygningen ligger ved Motala ström og har gitt navn til den bydelen – Charlottenborg – som bygningen i dag ligger i. Slottet ble oppført på midten av 1600-tallet av offiseren Ludvig Wierich Lewenhaupt.

Charlottenborg slott er avbildet i Erik Dahlberghs praktverk Suecia antiqua et hodierna, men slottet fikk sitt nåværende utseende etter en omfattende ombygging 17991803 og mindre endringer senere, selv om deler av den opprinnelige bygningen fremdeles kan gjenfinnes.

I begynnelsen av 1920-årene bygde man kraftstasjon i Motala ström, noe som førte til at vannet ble demmet opp og Hårstorpssjön ble dannet. Dermed forsvant slottets park, og slottet ligger i dag nærmere vannet enn da det ble oppført. Motala kommune har eid slottet siden 1959.

Charlottenborgs slott huser i dag Motala museum, som viser svensk og internasjonal kunst fra 1600-tallet til 1900-tallet. Blant de representerte kunsterne er Bruno Liljefors og Johan Krouthén.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]