Hopp til innhold

Changshu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Changshu (kinesisk: 常熟; pinyin: Chángshú, Wade-Giles: Ch'ang-shu; bokstavelig «alltid innhøsting») er en by på fylkesnivå under Suzhou, og ligger i den sørøstre del av provinsen Jiangsu øst i Folkerepublikken Kina, i Yangtzeflodens delta. Den hadde i 2003 ca. 103 000 innbyggere. Område har mildt klima og flatt terreng, og har vært et fruktbart jordbruksområde siden oldtiden. Dette gjenspeiles i navnet: Cháng (常) betyr «alltid, ofte», og Shú (熟) betyr «avlingsinnhøsting». Ikke langt unna ligger en by ved navn Taicang, og det betyr «største kornlager».

Chángshú består av 12 mindre byer og to provinsielle distrikter for økonomisk og teknologisk utvikling. Byen har en rik historie, og området er kjent som vakkert og velstående. På oversikter over GDP kommer Chángshú ofte inn i gruppen av de ti rikeste fylkene i Kina.

Chángshú ble et eget fylke i 540, men ble understilt Suzhou i 581. Byen ble prefekturhovedstad i 1295, ble vesentlig ombygd og befestet på 1300-tallet, men redusert til fylkesnivå igjen i 1370. På 1400- og 1500-tallet ble byen flere ganger angrepet av japanske pirater.

Chángshú var i lange tider en markedsby for den loale produksjon av ris, korn, hvete, te og morbærblader, og siden 1200-tallet var det et viktig område for den kinesiske bomullsdyrkning. Selv om den administrativt var understilt Suzhou var den viktigere hva angikk utenlandshandelen. Det er nå under bygging en ny havn ved Yangtze like ved Chángshú som skal betjene Suzhou og Wuxi.

Administrativeenheter

[rediger | rediger kilde]

Storkommuner:

  • Yushan (虞山镇); Meili (梅李镇); Haiyu (海虞镇); Xingang (新港镇); Guli (古里镇); Shajiabang (沙家浜镇); Zhitang (支塘镇); Dongbang (董浜镇); Shanghu (尚湖镇); Xinzhuang (辛庄镇).

Samferdsel

[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 204 løper gjennom området. Den løper fra Yantai i Shandong sørover til Shanghai, og er innom blant annet Lianyungang og Nantong.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]