Château de Brie-Comte-Robert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Château de Brie-Comte-Robert
Brie-Comte-Robert Château 2.JPG

Château de Brie-Comte-Robert
48°41′33″N 2°36′39″Ø

Château de Brie-Comte-Robert er en borg i byen Brie-Comte-Robert som ligger i Seine-et-Marne i Frankrike.

Historie[rediger | rediger kilde]

Borgmuren til Château de Brie-Comte-Robert.

Borgen ble bygd på slutten av 1200-tallet på ordre av Robert I av Dreux som var bror av den franske kongen Ludvig VII av Frankrike og på den tiden herre av Brie. Borgen, befestningene og borgslottet er bygd i en stil inspirert av Midtøsten. Den var i Dreux-familiens eie frem til 1254, da den ble overtatt av Châtillon-familien. Etter dette ble det gjennomført en rekke tilbygg til borgen. I 1349 huset borgen bryllupet til Filip VI av Frankrike og Blanche d'Évreux. Borgen fikk sitt første slottskapell på slutten av 1300-tallet, det lille kapellet var dedikert til Sankt Dennis. På slutten av 1400-tallet ble slottet overtatt av Orléans-familien.

Omkring år 1500 var borgen åsted for mange ridderturneringer. Château de Brie-Comte-Robert var i 1429 beleiret av Humphrey Stafford, hertug av Buckingham, og hele borgkomplekset pådro seg store skader. Beleiringen førte til en større restaurering av borgen i 1434. Borgslottet huset også diverse konger, men mot 1600-tallet dabbet aktiviteten på borgen av. Etter dette var borgen i privat eie av Orléans-familien, men likevel bevoktet av franske styrker.

Under den franske revolusjon ble borgen holdt av baron de Besenval, men etter republikanernes fall kom borgen i statlig eie. Borgen var da i statlig eie frem til 1813, da ble hele borgen solgt til en privatperson, men etter uenigheter angående moderne tilbygg kjøpte kommunen i 1923 og i 1982 startet en større arkeologisk utgraving av borgområdet. i 2003 ble større deler av borgen restaurert og åpnet for publikum.