Cerro de los Ángeles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gigantmonumentet av Jesus Kristus, bygd etter den spanske borgerkrigen.

Cerro de los Ángeles («Englenes ås») er en berømt høyde lokalisert i Getafe i Spania, omtrent 10 km sør for Madrid. Stedet er kjent for å være det geografiske sentrum av Den iberiske halvøy.[1]

På toppen av høyden er det kloster fra 1300-tallet, Nuestra Señora de los Ángeles («Vår frue av englene»), foruten også et monument Monumento al Sagrado Corazón («Monumentet for Jesu hellige hjerte»),[2] bygget i 1919 til ære for området og innvielse av kong Alfonso XIII.[3] Det var flere slag under den spanske borgerkrig på denne høyden, noe som førte til at det opprinnelige monumentet ble ødelagt. Merker etter kuler datert til innbyrdeskrigen kan fortsatt bli sett på monumentet og klosterets murer.

Stedet sett fra luften (klikk for større utgave).
Klosterbygningen.

Etter innbyrdeskrigen fjernet Franco-regjeringen levningene av monumentet og bygget et nytt og større anlegg sammen med en kirke under bakken. Monumentet består av en høy og gigantisk statue av Jesus Kristus. I monumentet oppholder seg jomfruen av Getafe seg, stedets hellige beskytter, slik spanske byer ofte har deres egen hellige byjomfru, og stedet er således godt besøkt av fromme innbyggere i Getafe.

Skråningen på høyden er dekket av strandfuru, foruten også parkanlegg med kilder, stier, en bar og fotballbane. Av den grunn er det i tillegg til å være et religiøst senter, også yndet som sted for fotgjengere og andre som vil bevege seg i naturen. Fra en geologisk synsvinkel har åsen en høyde på 670 moh, og med en grunnlinje (foten av åsen) på 610 moh. Området som omgir åsen er flatt i alle retninger, og høyden har således et godt utsyn over Madrid, Getafe og det omliggende landet.

Et radiotårn står på toppen av åsen ved siden av klosteret.[4] Presteseminar for bispedømmet Getafe er lokalisert ved klosteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cerro de los Ángeles», offisielt nettsted
  2. ^ Jesu hellige hjerte betegner en kristen andakt hvor Jesu hjerte representerer den guddommelige kjærligheten. Liturgisk feires Jesu hellige hjerte den tredje fredagen etter pinse.
  3. ^ El Monumento al Sagrado Corazón Arkivert 9. august 2016 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Talan 40 pinos en el Cerro de Los Ángeles», Getafe Radio 29. februar 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]