Centronics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Centronics Data Computer Corporation var en banebrytende amerikansk produsent av printere for datamaskiner. I dag er de stort sett bare husket for parallellinterfacet som de ga navnet til.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet begynte som avdeling i Wang Laboratories. Gruppen produserte fjernterminaler og systemer for casinoindustrien under Robert Howard. Skrivere ble utviklet for å skrive ut kvitteringer og pengeoverføringsrapporter. Avdelingen ble senere til et eget selskap i 1971 og tok navnet Centronics. Howard fikk da stillingen som direktør og formann.

Model 101 ble introdusert i 1970 på National Computer Conference. Skrivehodet brukte et nyskapende slagsystem med sylinderspole. Centronics påstod senere at de hadde, med denne skriveren, laget den første punktmatriseskriveren.

Howard ble kjent med sin nabo, Max Hugel, som var grunnlegger og direktør i Brother International, USAs filial for Brother Industries, Ltd, produsent av symaskiner og skrivemaskiner. Et samarbeid oppstod etter at Centronics trengte pålitelig fremstiling av maskineri for skrivere – et samarbeid som hjalp Brother til å starte å produsere skrivere. Huge ble senere executive vice president i Centronics. Skrivehoder og elektronikken ble laget på Centronics' fabrikker i New Hampshire og Irland. Maskineriet ble bygd i Japan av Brother og skriverne ble satt sammen i New Hampshire.

1970-tallet opprettet Centronics et samarbeid med Canon for å utvikle slagfri skrivere. Det resulterte i ingen produkter, men Canon fortsatte med å utvikle laserskrivere og utviklet en suksessfull serie motorer for skrivere.

I 1975 skrev Tandy og Centronics under på en OEM-avtale og Centronics produserte printere i DMP og LP-serien for Tandy i årevis. 6000-serien ble introdusert i 1978. I 1979 hadde de tjent over $100 millioner.

I 1977 saksøkte Centronics konkurrenten Mannesmann, A G på grunn av et patent som omhandlet returfjæra i skriveutløseren.

I 1980 ble Mini-Printer Model 770 introdusert – en liten, lavkost, stasjoner matriseskriver. Dette var den første skriveren de hadde laget selv, og det var problemer med den. Feil i mikroprosessoren endte med et tilbakekall og en stopp i produksjonen som varte ett år. I løpet av dette året tok Epson, Brother og andre selskap over mye av markedet og Centronics fikk aldri tilbake markedsandelen sin. Dette året ble også E Series 900 og 1200 LPM introdusert.

I 1982 integrerte Control Data Corporation sin skriveravdeling CPI inn i Centronics og investerte også $25 millioner i selskapet, noe som ga dem kontroll. Control data kontrollerte selskapet fram til 1986 da deres andel ble kjøpt opp av investorer assosiert med Drexel Burnham Lambert. Drexels andel ble kjøpt opp av Centronics i 1987.

LineWriter 400 ble introdusert i 1983, tett fulgt av en raskere LineWriter 800 i 1984. LineWriter-serien fortsatte til og med 1995. GLP (Great Little Printer) var en serie med lavkvalitets matriseskrivere som ble introdusert i 1984.

Forholdet med Brother fortsatte med flere av PrintStation-modellene som var ommerket produkter fra Brother. Eksklusive rettigheter til å markedsføre Trilog fargematriseskrivere ble anskaffet i 1984 og Trilog ble kjøpt opp i 1985. Advanced Terminals (produsent av arkmatere) og BDS Computer Australia Pty Ltd ble kjøpt opp i 1986.

PrinStation 350-serien med matriseskrivere var suksessfull i OEM-markedet og ble solgt med logoene til Data General, ITT Courier, NCR, CDC, Decision Data og ISI. Mest lønnsom var avtalen om å bygge IBM 4214 basert på en modifisert PrintStation 350. I 1985 så var inntektene på $126 millioner, hvor $65 millioner fra produksjonen av IBM 4214. I 1986 ble produksjonen av denne skriveren stanset og inntektene sank. PrintStation 350 ble senere basisen for GENICOM 3600-serien som ble solgt frem til 1992.

Den eneste laserskriveren Centronics lagde ble lansert juli 1986: PagePrinter 8. Den brukte en motor fra Sharp identisk med den i en Sharp kopimaskin. Den brukte også en 6800-basert kontroller utviklet av Sharp og Centronics. Den ble solgt for $2,495 som var $500 lavere enn HPs LaserJet. En raskere versjon var annonsert, men kom aldri ut.

I 1987 ble Centronics solgt til GENICOM. Centronics Data Computer Corporation fortsatte som et selskap på New York-børsen og investerte inntekter fra salg av skriver-relaterte verdier i en del oppkjøp. Det skiftet navn til Centronics Corporation i 1987 og til Ekco Group, Inc. i 1988.

Model 101[rediger | rediger kilde]

101 var en banebrytende og rimelig skriver da den kom ut. Her er noen av spesifikasjonene:

 • Hastighet: 165 karakterer per sekund
 • Vekt: 70.3kg
 • Størrelse: 69.85cm x 28.6cm x 48.9cm
 • Bruttovekt under transport: 90.7kg, trekasse, åpnes ved å fjerne 36 skruer
 • Tegn: 62, 10 numeriske, 26 store bokstaver og 26 spesielle tegn (ingen små bokstaver)
 • Tegnstørrelse: 10 tegn per tomme
 • 6 linjer per tomme
 • Vertikal kontroll: hullbåndleser
 • Formtykkelse. original pluss fire kopier
 • Interface: Centronics parallell, valgfri RS-232 seriell

Interfacet[rediger | rediger kilde]

Dr. An Wang, Robert Howard og Prentice Robinson utviklet Centronics parallell interface hos Wang Laboratories. Wang hadde et overskuddslager med 20000 Amphenol 36-pins micro ribbon-kontakter som ble brukt på en av kalkulatorene de solgte tidligere. Kontakten har blitt så assosiert med Centronics at den i dag blir kalt for Centronics skriverport. Til og med 50-pins kontakten brukt i det originale SCSI-interfacet er kjent som "SCSI Centronics". Interfacet ble raskt en "de facto"-standard. Produsenter på denne tiden brukte forskjellige typer kontakter på systemsiden så flere forskjellige kabler ble benyttet. Når IBM implementerte et parallell-interface på sin IBM PC, så brukte de en DB25-kontakt på PC-en og lagde den nå velkjente kabelen med en DB25M på en ende og en 36-pins micro ribbon på den andre enden. HP adopterte Ceontronics parallellkontakt på sine skrivere og introduserte toveis kommunikasjon, som de kalte Bitronics, på sin LaserJet 4 i 1992. Bitronics og Centronics ble avløst av IEEE 1284] i 1994.

Centronics parallell er generelt sett kompatibelt med IEEE 1284 i kompatibilitetsmodus. Den orignale Centronics-implementasjonen forandret på "busy lead" etter hver linje med data (busy by line), mens IEEE 1284 forandrer på den etter hvert mottatt tegn (busy by character). Noen vertssystemer og skriverservere bruker et markeringssignal med en relativt lav spenning eller en rask forandring på "busy lead". Dette kan forårsake ingen eller intermitterende skriving, tapte eller gjentatte tegn eller sider fylt med rot. Noen skrivere kan ha en bryter hvor du kan sette den til "busy by character", andre kan trenge et "handshake"-adapter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 • Edward Webster, Print Unchained: Fifty Years of Digital Printing, 1950-2000 and Beyond, DRA of Vermont, Inc. (2000). ISBN 0-9702617-0-5
 • Centronics Model 101 brukermanual
 • Datek Printer Report, July 1986
 • PC Magazine, Nov 27, 1984
 • Centronics datablad
 • Muntlige beretninger fra tidligere ansatte ved Centronics og CDC