Central (Hongkong)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Central
LandKinas flagg Kina
Kart
Central
22°16′55″N 114°09′29″Ø

Utsyn mot Central fra Tsim Sha Tsui, 2009
Omtrent samme utsyn, 1920

Central (tradisjonell kinesisk: 中環, eller Central District; tidligere Choong Wan eller Chung Wan) er Hongkongs finans- og forretningssentrum. Det var i dette strøket at den første bebyggelse i Victoria City reiste seg. Hovedgaten gjennom strøket er Connaught Road.

Central er et trafikknutepunkt på Hongkongøya. Airport Express og den parallelt løpende med denne Tung Chung Line har endestasjon i MTR-stoppestedet Hong Kong. Her tilbyr en rekke flyselskap Check-in og bagasjeinnlevering for Hong Kong International Airport. En annen MTR-stasjon er Central, der Island Line har stoppested og Tsuen Wan Line har endestasjon.

Fra Central Ferry Piers går det ferjer til de omliggende øyer, blant annet til Lantau, Lamma og Cheung Chau. Star Ferry trafikkerer mellom Central og Kowloon. Fra Hong Kong Macau Ferry Terminal går det gerjer til Macao og til en rekke byer i Fastlands-Kina.

Motorveien Route 4 løper gjennom Central, og med Central–Wan Chai Bypass er det i ferd med å bli bygget nok en motorvei. Trikken Hong Kong Tramways går langs Des Voeux Road gjennom Central.

Rulletrappsystemet Central Mid-Levels Escalator knytter forgjengere som vil mellom Central og Mid-Levels.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]