Center Sandholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Center Sandholm, tidligere kalt Sandholmlejren, er en tidligere kaserne som fungerer som Danmarks største asylsenter. Senteret ligger nord for Blovstrød i Nordsjælland og drives av Dansk Røde Kors. Det fungerer både som mottaks- og utreisesenter, det vil si både for nyankomne asylsøkere og for asylsøkere som har fått endelig avslag og skal reise hjem.

Adskilt fra Røde Kors’ fasiliteter huser Sandholm også en avdeling av Udlændingestyrelsen, politiets nasjonale utlendingssenter samt Kriminalforsorgens anstalt for frihetsberøvede asylsøkere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kasernen ble oppført sammen med mange andre sjællandske kaserner etter hærloven av 1909 i tiden 1909–1912 ved arkitekt Viggo A. Thalbitzer og senere utvidet. I 1945 ble tvangsevakuerte tyske flyktninger holdt i leiren, under tilsyn og bevoktning, inntil bortsendelse kunne finne sted. Fra 1945–1985 huset Sandholmlejren Den Kongelige Livgarde. 1. oktober 1989 overtok Kriminalforsorgen bruksretten til de første bygningene i Sandholmlejren til bruk for asylsøkere.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Center Sandholm huser omkring 500 beboere. Der er tre typer beboelse: en bygning med familieværelser med eget bad og toalett, to bygninger med firemannsrom og felles bad og toaletter på gangen, og dessuten seks nyoppførte bygninger med dobbeltværelser med eget bad og toalett. Der er dessuten vaskeri, kafeteria, helseklinikk, beboertelefoner og forskjellige beboerstyrte aktiviteter som systue, infocafé, kvinnegruppe og sykkelverksted. Beboerne kan enten spise i senterets kafeteria eller få utbetalt penger til selv å lage mat.

Nyankomne asylsøkere får tilbudt et kort kurs i dansk og kunnskap om Danmark til hverdagsbruk. Der formidles videre interne arbeidsplasser i Center Sandholm.

Skolepliktige barn går i Dansk Røde Kors’ skole i Allerød kommune eller i de lokale folkeskolene. I Center Sandholm er det dessuten lekestue for de mindre og klubb for de større barna.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dansk Røde Kors – Center Sandholm». Arkivert fra originalen 15. februar 2021. Besøkt 1. september 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]