Celleteorien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ifølge celleteorien er celler den grunnleggende enheten i alle levende organismer, og alle celler har sitt opphav i allerede eksisterende celler. De første arbeidene med teorien kom på 1600-tallet sammen med mikroskopene som gjorde det mulig å betrakte cellene. Celletorien overtok for teorien om vitalismen.

Robert Hooke var den første som oppdaget cellestrukturer. Mens han studerte tynne korkskiver gjennom et selvbygd mikroskop la han merke til tusenvis av små porer. Han kalte disse for celler, og publiserte funnet i Micrographia (1665). Det han egentlig observerte var døde cellevegger. Hans observasjoner sa ingenting om andre organeller eller cellekjerner. Han viste heller ikke om funksjonen til cellene. I 1674 var Antonio van Leeuwenhoek den første til å observere levende celler under mikroskopet, da han studerte en grønalge i slekten Spirogyra. Han kalte det han så for små dyr. I hans verk "Arcana Naturae" ble også blodceller, infusjonsdyr og spermier beskrevet for første gang.

Det er likevel Theodor Schwann, Matthias Jakob Schleiden og Rudolf Virchow som deler æren for celleteorien.[1] Schwann og Schleiden foreslo i 1839 at cellene var den grunnleggende byggesteinen i alt liv. Schleiden foreslo feilaktig at cellene blir skapt av seg selv gjennom diverse krystalliseringer av ulike mineraler. Det var Virchow som i 1858 forfattet konklusjonen «omnis cellula e cellula» på latin som betyr ‘alle celler stammer fra celler’.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Matthias Jacob Schleiden i Store norske leksikonsnl.no. Hentet 10. desember 2022
  2. ^ Kathleen Kuiper (red.). The Britannica guide to theories and ideas that changed the modern world. Britannica Educational Pub. i samarbeid med Rosen Educational Services. s. 38. ISBN 978-16-15300-29-7. 
  3. ^ Aarnes, Halvor: celleteorien i Store norske leksikonsnl.no. Hentet 10. desember 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

http://www.roberthooke.org.uk Robert Hooke Home Page