Carlos da Silva Costa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carlos da Silva Costa
Født3. nov. 1949Rediger på Wikidata (74 år)
Oliveira de Azeméis
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, bankier Rediger på Wikidata
Embete
  • Vice-President of the European Investment Bank
  • Governor of the Bank of Portugal (2010–2020) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversidade do Porto
Universitetet i Paris, Sorbonne
NasjonalitetPortugal
UtmerkelserStoroffiser av Infante Dom Henriks orden[1]

Carlos da Silva Costa (født 3. november 1949 i Oliveira de Azeméis) er en portugisisk økonom, som siden 7. juni 2010 har vært sentralbanksjef i Portugals bank. Han ble nominert 22. april for en femårsperiode, av finansminister Fernando Teixeira, og erstattet Vitor Constâncio som ble visepresident i Den europeiske sentralbank fra 1. juni.

Akademisk bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Costa er utdannet ved økonomisk fakultet ved Universitetet i Porto i 1973, og er professor ved Det Katolske Universitetet i Portugal og Universitetet i Aveiro. Han er formann i det rådgivende rådet ved School of Economics ved Det Katolske Universitetet i Portugal, og har vært foreleser ved Universitetet i Porto fra 1974 til 1986. Fra 1986 til 2000 var han også professor ved post-graduate europeiske studier ved Universitetet i Porto.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Han begynte å jobbe ved Banco Português do Atlântico i 1978, og ledet «Forskningsavdelingen for portugisisk økonomi» fra 1981 til 1985. Fra 1988 til 1992 deltok han i det utvalget («Higher Council for the Reform of the Financial System – 1992»), som i 1992 leverte et white paper som var grunnlaget for en større reform av det portugisiske kredittvesenet.

Han satt i styret for Euro Banking Association fra 2001 til 2003, og var direktør for Millennium bcp med bl.a. ansvaret for deres internasjonale avdeling fra 2001 til 2003. Han har vært president i Banco Caixa Geral i Spania, og den statseide portugisiske banken Caixa Geral de Depósitos, og han har vært styreformann i Banco Nacional Ultramarino på Macao og Caixa Geral de Aposentações.

I oktober 2006 tiltrådte han som visepresident i Den europeiske investeringsbank. Her hadde han ansvaret for investeringsbankens finansiering, og dens finansieringsvirksomheter i Portugal, Spania, Belgia, Luxembourg, Latin-Amerika og Asia. Denne stillingen hadde han fram til mai 2010, da han ble utnevnt til sentralbanksjef for Portugals bank. Daværende sentralbanksjef Vitor Constâncio overtok som visepresident i Den europeiske sentralbank 2. juni 2010, og Carlos Costa ble nominert ny sentralbanksjef av finansminister Fernando Teixeira, og tiltrådte stillingen 7. juni 2010.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • Grande Oficial da Ordem do Infante D. Henrique

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]