Carlos Mendieta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlos Mendieta
Carlos Mendieta.jpg
Født4. nov. 1873Rediger på Wikidata
San Antonio de las VueltasRediger på Wikidata
Død27. sep. 1960Rediger på Wikidata (86 år)
HavannaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Embete
Parti Partido LiberalRediger på Wikidata
Nasjonalitet CubaRediger på Wikidata

Carlos Mendieta y Montefur (født 4. november 1873 i San Antonio de las Vueltas i Las VillasCuba, død 27. september 1960) var oberst i den cubanske hær, og ble innsatt som president av Fulgencio Batista etter at Carlos Hevía valgte å trekke seg fra presidentembetet. Batistas førstevalg etter Hevías avgang, var Carlos Manuel Márquez som trakk seg fra presidentembetet etter et par timer.[1]

Til sammen fungerte Hevia og Márquez ikke lenger enn tre dager i embetet. Mendieta fra partiet Unión Nacional kom til å sitte atskillig lenger. Han fungerte som Cubas midlertidige eller provisoriske president i nesten 11 måneder – fra 18. januar 1934 til 11. desember 1935.

Medieta var en politisk leder i partiet Unión Nacional, og hadde vært en av de hovedmotstanderne til diktatoren Gerardo Machado. Som president måtte han nå prøve å håndtere og redusere kaoset – mord, opptøyer, streiker og regulære gateslagsmål – som hersket i store deler av landet etter Machados fall 12. august 1933.

Enkeltpersoner og familier som var blitt utsatt for Machados hemmelige politi og dødskvadroner, drev nå jakt over hele landet på disse, og alle som hadde vært Machados tilhengere. I deler av landet var så godt som alt av politi og ordensmakt blitt fjernet, drept eller henrettet uten lov og dom. I tillegg kom det stadig mer tilspissede forholdet mellom statsmakten på den ene siden og fagbevegelse, radikale politiske grupper og studentorganisasjoner på den andre siden. Det tilspissede forholdet hadde i første rekke oppstått etter 14. januar 1934 da Batista – på sterk oppfordring fra USAs president Franklin D. Roosevelt – hadde avsatt den midlertidige presidenten Ramón Grau og erstattet han med Carlos Hevía.

Den 11. desember 1935 ga Carlos Mendieta opp, og trakk seg fra presidentembetet. Batista henvendte seg til José Barnet y Vinageras som aksepterte tilbudet, og tiltrådte som Cubas 20. president og den 6. ikke-folkevalgte presidenten etter 1902.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Derfor tas Manuel Márquez ikke med i den cubanske presidentrekken på norsk Wikipedia.


Forgjenger:
 Carlos Hevía (provisorisk) 
Cubas 21. president (provisorisk)
Etterfølger:
 José Barnet y Vinageras (provisorisk)