Carara nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carara nasjonalpark
Carara nasjonalpark
Land Costa Rica Costa Rica
Område Puntarenas, San José
Nærmeste by Orotina
Areal 52,42 km²
Opprettet 1978
Carara nasjonalpark ligger i Costa Rica
Carara nasjonalpark
Carara nasjonalpark
Carara nasjonalpark (Costa Rica)
9°44′50″N 84°37′40″VKoordinater: 9°44′50″N 84°37′40″V

Carara nasjonalpark (spansk: Parque Nacional Carara) er en nasjonalpark vest i Costa Rica. Den befinner seg i kantonen Garabito i provinsen Puntarenas og kantonen Turrubares i provinsen San José. Nasjonalparken beskytter svært spesialiserte økosystemer i nedbørfeltet til Río Grande de Tárcoles, hvor de kontinentale innflytelsene nord- og sørfra konvergerer. Parken består av tropisk regnskog, og det meste av den, om lag 47 km², er primærskog. Det er flere elver og fosser i nasjonalparken. Den har også flere arkeologiske funnsteder fra førkolumbisk tid.

Nasjonalparken ble oppretta 26. april 1978, som biologisk reservat. 18. november 1998 ble den gjort om til nasjonalpark. Navnet Carara er indiansk, og stammer sannsynligvis fra det utdødde språket huetar.[1]

Arkeologiske steder[rediger | rediger kilde]

I Carara nasjonalpark er det 15 arkeolgiske funnsteder fra førkolonial tid. De stammer fra to ulike bosetningsperioder: Pavas-fasen (300 f.Kr. – 300 e.Kr.) og Cartago-fasen (800–1500). De viktigste funnstedene heter Carara, hvor det er en rektangulær base på 6x4 meter, og Lomas Entierro, en stor landsby med boliger og gravplasser langs med Río Grande de Tárcoles som sannsynligvis hadde politisk og økonomisk makt over områdene ved den nedre delen av elva.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Quesada Pacheco, Miguel Ángel (2006). «Toponomía indígena de Costa Rica». Revista de filología y lingüística de la Universidad de Costa Rica (32), s. 221. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]