Cao Rui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cao Rui
Født205Rediger på Wikidata
Død22. jan. 239Rediger på Wikidata
Luoyang
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleEmpress Mao
Empress Guo
FarCao Pi[1]
MorZhen
Søsken
10 oppføringer
Princess Dongxiang
Cao Jie
Cao Rui
Cao Yan
Cao Xie
Cao Li
Cao Gong
Cao Yong
Cao Jian
Cao Lin
Barn
6 oppføringer
Cao Fang
Cao Xun
Cao Jiong
Cao Yin
Cao Mu
Shu
NasjonalitetKina
Wei-dynastiet[1]
GravlagtGaoping Tomb
Riket Cao Wei i 262.

Cao Rui (tradisjonell kinesisk: 曹叡; forenklet kinesisk: 曹叡; pinyin: Cáo Rùi; født 204 eller 205, død 22. januar 239[2]), stilnavn Yuànzhòng (元仲), formelt Keiser Míng av Wèi (魏明帝; Wèi Míngdì: Altseende Wèikeiser), var den andre keiseren av det Cao Wei-dynastiet i de tre rikers tid i Kinas historie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ifølge det tidlige Song-historikeren Pei Songzhi var Rùi sønn av Weis første keiser Cao Pi, som igjen var sønn av den siste Hàn-statsministeren Cao Cao, men ifølge Qing-historikeren Mou Guangsheng og den moderne historikeren Lu Bi var han snarere sønn av Yuan Xi. Hvem hans far virkelig var er fremdeles omstridt.

Cao Rui ble tronfølger fordi hans storebror Cao Ang var falt i kamp. Det skjedde under et bakhold av Zhang Xius styrker; Cao Ang overlot sin hest til Cao Cao, som slik klarte å unnslippe. Men Cao Ang måtte bøte med livet.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Cáo Rùis styre er blitt vurdert ulikt i forskjellige perioder av Kinas historie. Som keiser vet man at han var en sterk militær strateg og en god leder dreven i å utnevne dyktige embedsmenn, og samtidig støttet han også personlig kunstnerne i riket. På en annen side brukte han mange ressurser på å bygge palasser og forfedretempler, og under hans styre ble de rivaliserende rikene Shu Han i vest og Østre Wu i sør bare sterkere befestet.

Riket Wus leder Sun Quan sluttet dessuten å anerkjenne Wèis overherredømme etter 229, da han utropte seg til keiser. Statens ressurser ble i stor grad brukt på store byggeprosjekter og Rùis ønske om å ha mange konkubiner, som under hans styre var flere tusen.

Våren 239 gjorde Cao Rui sin syn år gamle sønn Cao Fang til kronprins, og døde så selvsamme dag som han bestemte dette. Cao Fang etterfulgte ham som keiser. Det var også utpekt regenter for den mindreårige, Cao Shuang og Sima Yi.

Dette valget av regenter var et alvorlig feiltrinn for Cáo-klanen, siden Cao Shuang tilranet seg all makten mens han likevel styrte dårlig, som førte til en voldelig reaksjon fra Yi, som i 249 styrtet ham i et statskupp og overtok Wèi-regjeringen, noe som gjorde at hans sønnesønn Sima Yan i 265 kunne styrte Wèi-dynastiet og sette opp sitt eget Jìn-dynasti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ 兩千年中西曆轉換

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Cao Pi 
魏國皇帝
Keiser av Wèi

(226239)
Etterfølger:
 Cao Fang