Hopp til innhold

Barringerkrateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Canyon Diablo»)
Barringerkrateret

Barringerkrateret (også Meteor Crater) er et meteorittisk nedslagskrater lokalisert omtrent 69 km øst for Flagstaff, nær Winslow i ørkenen nord i Arizona (Amerikas forente stater). Stedet var tidligere kjent som Canyon Diablo-krateret, men tilnavnet Barringerkrateret ble gitt av forskere til ære for Daniel Barringer som var den første som foreslo at krateret kom av et meteorittnedslag. Krateret er privateid av Barringer-familien gjennom Barringer Crater Company.[1] Kratereierne påstår at krateret er «det første påviste, best bevarte meteorittkrateret på jorda».[2]

Det anslås at meteorittnedslaget skjedde for omtrent 50.000 år siden. Meteoritten var rundt 50 meter i diameter, og skal ha hatt en hastighet på 12,8 km per sekund (ca. 46000 km/t) da den traff.

Meteorittkrateret ligger på en høyde på omtrent 1740 meter over havet. Det er omtrent 1200 m i diameter, ca. 170 m dyp, og er omkranset av en rand som stiger 45 m over de omkringliggende slettene. Kratersenteret er fylt med 210-240 m med bruddstein som ligger over kraterets grunnfjell.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Barring Crater Company Today» (engelsk). 
  2. ^ «Meteorcrater.com» (engelsk). Arkivert fra originalen 23. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]