Barringerkrateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barringerkrateret

Barringerkrateret (også Meteor Crater) er et meteorittisk nedslagskrater lokalisert omtrent 69 km øst for Flagstaff, nær Winslow i ørkenen nord i Arizona (Amerikas forente stater). Stedet var tidligere kjent som Canyon Diablo-krateret, men tilnavnet Barringerkrateret ble gitt av forskere til ære for Daniel Barringer som var den første som foreslo at krateret kom av et meteorittnedslag. Krateret er privateid av Barringer-familien gjennom Barringer Crater Company.[1] Kratereierne påstår at krateret er «det første påviste, best bevarte meteorittkrateret på jorda».[2]

Det anslås at meteorittnedslaget skjedde for omtrent 50.000 år siden. Meteoritten var rundt 50 meter i diameter, og skal ha hatt en hastighet på 12,8 km per sekund (ca. 46000 km/t) da den traff.

Meteorittkrateret ligger på en høyde på omtrent 1740 meter over havet. Det er omtrent 1200 m i diameter, ca. 170 m dyp, og er omkranset av en rand som stiger 45 m over de omkringliggende slettene. Kratersenteret er fylt med 210-240 m med bruddstein som ligger over kraterets grunnfjell.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Barring Crater Company Today» (engelsk). 
  2. ^ «Meteorcrater.com» (engelsk). Arkivert fra originalen 23. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]