Calypso Steel Band (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Calypso Steel Band var et norsk musikkband som spilte calypso. Bandet var aktivt i to perioder, fra 1955 til 1959 og fra 1961 til 1962.[1]

Bandet fikk navnet Calypso Steel Band og hadde seks medlemmer: Søskenparet Signe-Lise og Tian Stranger, Jon Winge, Wilhelm Koren, Rolf («Rokkis») Christophersen og Erik («Blikken») Blichfeldt.[1] Utgangspunktet var at Stranger-familien hadde oppholdt seg fire år i Trinidad (calypsoens «hjemland»). Da de vendte hjem til Oslo sommeren 1955, hadde de med seks tomme oljefat som var omarbeidet til musikkinstrumenter (såkalte «pans»): to bass-pans, to second-pans, en guitar-pan og en first-pan. I tillegg hadde de chack-chacks (maracas) i tillegg.

Allerede i november samme år spilte bandet i NRK, og det ble omtalt i radioens nyttårskavalkade det året. Det spesielle instrumentvalget resulterte også i et intervju i svensk radio

I 1958 spilte bandet blant annet på Jordal Amfi (Nordens første rockekongekonkurranse).[2][3] Andre spillejobber var blant annet Saga nattineer[4], Colosseum matine, NRKs landskonkurranse «Med Lys og Lykte» (femteplass), Rockehjulet i Mjøndalen, Konsertpaleet i Bergen, Neptuniaden (med Erik Bye) på flåte ved Akershuskaia og på Skansen restaurant.

Senere medlemmer av bandet var David Steel, Tore Graff, Nina Wego, Svein Haugli og Gerd (Natasja) Granholt.[1]

Bandet utvidet etter hvert med flere pans, slik at besetningen ble fire bass-pans, to cello-pans, en second-pan, en guitar-pan og en pingpong-pan, samt chack-chacks.

I perioden 1961–62 deltok gruppa tre ganger i NRK TV, en gang som sanggruppe og to ganger med steelbandet, inkludert limbodansing og en liten bit av B-moll-konserten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Calypso Steel Band» i Adresseavisen 25. november 1961, side 16.
  2. ^ Yngvar Holm: Swing it – tidsbilder fra de glade 50–60-årene, Ypsilon 1990, ISBN 8290778023, side 78.
  3. ^ http://www.rockipedia.no/mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/rocke-pelle/
  4. ^ 2. mars 1957 arrangerte «Den Magiske Ring» nattiné på Saga kino i samband med ringens tiårsjubileum. I Aftenpostens omtale av arrangementet 4. mars heter det: «Aller mest applaus høstet imidlertid det meget unge og entusiastiske "Calypso Steel Band" med sin rytmiske musikk, fremkalt ved slag på avskårne tønner efter riktig negeroppskrift.» Gruppas leder Tian Stranger arrangerte 3. januar 1959 «Calypso og ungdomsnattiné» på Saga til inntekt for Blindeforbundet. Det var en lang rekke deltakere i tillegg til Calypso Steel Band, blant annet The Big Chief Jazz Band og Jan Rohde og his Cool Cats. Se annonse i Aftenposten 2. januar 1959, side 14.