Caley’s

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Caley's»)

Caley's of Norwich Ltd., eller bare Caley's, er en britisk sjokoladeprodusent plassert i Norwich i Norfolk i England. Selskapet har i de siste årene gått sammen med forsikringsselskapet Norwich Union om å gjøre Norwich til en Fairtrade-by.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oppstart[rediger | rediger kilde]

I 1857 åpnet Albert Jarman Caley et apotek i London Street i Norwich hvor han produserte mineralvann. Han utvidet produksjonen, og i 1883 laget han det første sjokoladeproduktet – drikkesjokolade. Tre år senere begynte han med sjokoladeplater, og under den første verdenskrig ble det utlevert sjokolader av typen Caley's Marching Chocolate til alle britiske soldater under navnet «Marcho». I 1932 ble fabrikken oppkjøpt av Mackintosh, men merket Caley's gikk ikke ut før i 1960-årene. Under den andre verdenskrig ble Caley's Norwich-fabrikken bombet av fiendtlige bombefly, men var oppbygd igjen i 1947. Tjueto år senere fusjonertes Mackintosh med Rowntree slik at selskapet ble hetende Mackentree Rowntree, og oppkjøpingen av Nestlé var et faktum i 1988.

Nytt selskap[rediger | rediger kilde]

Da Nestlé i 1994 meldte at sjokoladefabrikken i Norwich skulle nedlegges, kjøpte tre tidligere fabrikkledere Caley's-merket samt produksjonsutstyr fra Nestlé for å hindre tap av arbeidsplasser. Det nye merket ble hetende Caley's of Norwich Ltd., og de relanserte de gamle Caley's-sjokoladene. De ble en del av Unicheq-gruppen i 1999 for å kunne utvide seg videre i Storbritannia, og tre år etter åpnet Caley's kaféen Cocoa Cafe i Guildhall i Norwich.

Rettferdig handel[rediger | rediger kilde]

Caley's begynte med rettferdig handel, såkalt Fairtrade, i 2005. De begynte med å lage Fairtrade-utgaver av sjokoladedrikker samme året, og året etter var de i gang med utgaver av sjokoladeplatene også. I 2005 begynte Caley's og Norwich Union samarbeidet om å gjøre Norwich til en Fairtrade-by.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]