Byrrangafjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Byrrangafjellene
Annet navnГоры Бырранга (russisk)
Geografi
LandRusslands flagg Russland
Høyeste punkt
Høyde1 146 moh.[1]
Beliggenhet
Byrrangafjellene ligger i Russland
Byrrangafjellene
Byrrangafjellene (Russland)

Byrrangafjellene (russisk Горы Бырранга, Gory Byrranga) er en fjellkjede midt på Tajmyrhalvøya i Sibir i Russland, som ligger nord og vest for Tajmyrsjøen. Den strekker seg om lag 1 100 km og danner en stor sving som går om lag fra sørvest til nordøst. Byrrangafjellene består av siltstein og intrusive bergarter av nøytral sanmensetning, men det er også store områder med kalkstein. Fjellkjeden har dypere kløfter og raviner, samt noen få små isbreer i øst. Fjellene er ikke særskilt høye, om lag 500 meter over havet, men den høyeste toppen strekker seg opp til 1 146 meter over havet.

Elvene Khutadabiga og Tsjetyrekh har kildene sine i Byrrangafjellene. Den nedre delen av elva Tajmyr renner nordover gjennom fjellene. Lavlandet nord og sør for disse fjellene er dekte av tundra, små innsjøer og våtmarker.

Selv om de ble utforsket i 1746 er Byrrangafjellene et av de minst kjente områder i Arktis. Klimaet er kontinentalt og hardt med mange snøstormer om vinteren.

Fjellet ligger i Krasnojarsk kraj og er en del av Det store arktiske statlige naturreservatet, det største naturreservatet i Russland. Området er derimot svært fjerntliggende, med nesten ingen bosetninger eller veier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Byrranga Peakbagger.com