Byron Moreno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byron Moreno
Født23. nov. 1969Rediger på Wikidata (52 år)
QuitoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotballdommerRediger på Wikidata
Nasjonalitet EcuadorRediger på Wikidata

Byron Aldemar Moreno Ruales (født 23. november 1969 i Quito) er en tidligere ecuadoriansk fotballdommer som er mest kjent for flere kontoversielle situasjoner som dommer. Moreno dømte i fotball-VM 2002, noe han vil bli husket for.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Fotball-VM 2002[rediger | rediger kilde]

  • Han dømte åttendedelsfinalen mellom Sør-Korea og Italia som Sør-Korea vant på golden goal. Tidlig i kampen fikk Sør-Korea et straffespark som ble redda av Italias keeper Gianluigi Buffon. I løpet av kampen hadde Francesco Totti fått gult kort og i den første ekstraomgangen fikk han gult kort for filming. Høyst sannsynlig en gal avgjørelse. Italienerne hevda at Moreno ikke ville håndhilse på flere av de italienske spillerne og at Moreno hadde bestemt seg på forhånd å dømme mot dem. Italienernes trener Giovanni Trapattoni sa dette etter kampen:
SitatEn kriminell avgjørelse! I min lange karriere har jeg aldri sett så mange dommerfeil som i våre tre siste kamperSitat
Giovanni Trapattoni, trener for Italia

. Før Totti ble utvist hadde Moreno feilaktig blåst for offside på Italias Damiano Tommasi.[1]

I Ecuador[rediger | rediger kilde]

  • Også en annen episode i 2002 gjorde at Moreno ble utestengt i hele 20 kamper og satt under etterforskning. Grunnen var at han hadde lagt til sekt minutter av kampen mellom Liga de Quito og Barcelona of Guayaquil. Sistnevnte leda 3–2 etter 90 minutter, men Moreno lot kampen gå til 13 minutter på overtid, og da scora hjemmelaget to ganger og vant 4–3. Dette fikk det til å renne over for Barcelona-presidenten. Han mente Moreno blanda fotball og politikk, for han var også kandidat til en plass i bystyret i Quito.[2]
  • I mai 2003 kom Moreno tilbake på fotballbanen etter suspensjonen. Men Moreno ble utesteng i en kamp etter den første kampen. Han viste ut tre spillere på bortelaget Deportivo Quito som spilte 1–1 mot Deportivo Cuenca.

Moreno la opp som dommer i juni 2003 etter mange kontroverser.

Kamper i VM 2002[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]