Byombudet i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Byombudet i Bergen ble opprettet i 1993 av Bergen Bystyre, og skal fungere som et uavhengig kontrollorgan for hele den kommunale forvaltningen.

Ombudet sin oppgave er å arbeide for at det i den kommunale forvaltning ikke blir gjort urett mot den enkelte borger, og at kommunens ansatte og andre som virker i kommunens tjeneste, ikke gjør feil eller forsømmer sine plikter overfor kommunens innbyggere. Ifølge instrukser vedtatt i bystyret skal Byombudet blant annet informere publikum om kommunal saksbehandling og klageordninger, samt hjelpe med utforming av klager, påpeke feil, dårlig service eller kritisere saksbehandlingen.

Byombudet var ved etableringen unikt i sitt slag i Norge og verden. Det spesielle var at ombudet fikk ansvar for å følge opp hele den kommunale forvaltningen. Fra 1. januar 1997 ble Byombudet en permanent institusjon i Bergen kommune. Etter at Eldreombudet og Ombudet for barn og unge ble avviklet i 2002, fikk Byombudet instruks om å ha spesiell fokus rettet mot eldre over 67 år og mot barn og unge under 18 år.

Bergen Byarkiv oppbevarer arkiv etter Byombudet fra oppstarten i 1993 til 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]