Byfornyelsen (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vesterbrogade 40 på et bilde fra 1899. Slike hus ble renovert og blant annet utstyrt med bedre sanitæranlegg. Akkurat denne bygningen ble revet i 1907 for å gi plass for Det ny Teater.
Fra
Det Kongelige Bibliotek

Byfornyelsen i København var en handlingsplan som ble satt i verk for å få rettet opp på de sosiale skjevheter som var oppstått i brokvarterene i København fra 1960-årene og frem til byfornyelsen ble iverksatt i 1991. Byfornyelsen pågikk frem til 2005.

Byfornyelsens mål var å heve boligstandarden i størstedelen av de gamle arbeiderboligene som ble oppført mot slutten av 1800-tallet, og de fysiske endringene omfattet derfor typisk sanitære forhold. Mens man i de foregående årtier hadde gjennomført saneringer (riving av enkelthus og kvartaler), var byfornyelse en ny tilgang til de sosiale utfordringer forbundet med de mange gamle boliger. Byfornyelsen ble blant annet foretrukket da man, i motsetning til nybygging, primært gjorde investeringene innenlands, og dermed også bidro til å styrke den danske, og særlig den københavnske økonomien i krisen på 1990-tallet.

Bare på Vesterbro omfattet byfornyelsen 29 boligblokker, noe som tilsvarer rundt 5 000 boliger med ca. 8 000 beboere, som midlertidig eller permanent fikk nye boliger.

Situasjonen omkring 1990 var at det på Vesterbro var mange hus på syv etasjer som manglet heis, noe som førte til at de øverste etasjene sto tomme. Det medførte at narkomane og alkoholikere okkuperte mange av de øverste boligene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]