By the Time I Get to Phoenix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«By the Time I Get to Phoenix» er en amerikansk popsang med melodi og tekst av Jimmy Webb. Den ble opprinnelig spilt inn på plate av Johnny Rivers i 1965, men ble gjort berømt av Glen Campbell. Sangen ble utgitt på singlen Capitol 2015. Produsent, arrangør og dirigent var Al De Lory.[1] «By the Time I Get to Phoenix» fantes også på albumet med samme tittel fra 1967.

Den vant to Grammy Awards: for Best Vocal Performance, Male og Best Contemporary Male Vocal Performance.[2]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Sangen har blitt en popstandard og er angivelig én av de som har blitt gjort flest coverversjoner av.

Coverversjoner har blant annet blitt spilt inn på plate av følgende artister: Solomon Burke, Nick Cave and the Bad Seeds, Georgie Fame, Isaac Hayes, Burl Ives, Jack Jones, William Bell, Reba McIntire, Denny Mclain samt Marty Wilde.

Isaac Hayes' versjon av sangen har en lengde på forbløffende atten minutter og førti sekunder og består for en stor del av en detaljert bakgrunnshistorie om hendelsene som inntraff før den faktiske road tripen fant sted.

Brídín Brennan, sangeren Enyas søster, samplet sangen for hennes andre single fra albumet The Eyes of Innocence.

Rapgruppen Public Enemy skrev on sang om Evan Mecham/Martin Luther King Day-kontroversen til dens CD-album Apocalypse 91... The Enemy Strikes Back. Den hadde tittelen «By the Time I Get to Arizona».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Terje Mosnes har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Alene». Sangen ble utgitt av Tove Kristine på singlen Polydor NH 66 823 i 1969.[3]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Sangen handler om en mann som beskriver sin avgjørelse om å forlate sin kvinne ved å skrive en lapp hvor han forteller henne om dette og som beskriver hva han føler at hun vil oppleve idet han ankommer forskjellige steder (Når en kvinne synger sangen, er det hun som forlater mannen og han blir igjen, ellers er teksten uendret).[4]

«By the time I get to Phoenix she'll be ringing...
By the time I make Albuquerque she'll be working...»

Og:

«By the time I make Oklahoma she'll be sleeping...»

Komponisten[rediger | rediger kilde]

Jimmy Webb, som bodde i Los Angeles da han skrev sangen, var oppfostret i Oklahoma.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Campbells versjon nådde en tredjeplass på Billboard Country Singles-listen i 1968.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]