Hopp til innhold

Bwiti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bwiti-hytte i Mimongo

Bwiti er en vest- og sentralafrikansk animistisk religion som praktiseres blant de tre-boende babongo- og mitsogo-folkene i Gabon (der det er en av de tre offisielle religionene) og fang-folket i Gabon og Kamerun.

Bwiti benytter den hallusinogene rotbarken til Tabernanthe iboga-planten, særskilt kultivert for religionens behov, til å bevirke åndelig opplysning og for å løse problemer av åndelig karakter (noen ganger så brukeren blir kvalm nok til å kaste opp). Virkestoffet i rota, ibogain, har blitt gjenstand for vitenskapelige studier. Den uekstraherte rotbarken har blitt benyttet i hundrevis av år som del av bwitis invielsesseremoni for inntreden i de voksnes rekker, og den fremkaller sammensatte syner og innsikter.

Bwitiseremonier ledes av en (mannlig eller kvinnelig) åndelig leder som kalles N'ganga som er et svært viktig medlem av samfunnet og har omfattende kunnskaper om tradisjonelle helbredelsesmetoder, forheksing og forbannelser. Det avgjørende ritualet i bwiti er innvielsesseremonien, der unge gabonske menn tar iboga for første gang i mennenes hytte for å bli medlemmer av religionen. Det er mange seremonier til ulike tider av året for å ære forfedrene. Spesielle seremonier kan bli holdt for å helbrede syke personer eller drive ut skadelige ånder.

I løpet av mange av seremoniene blir en tradisjonell fakkel laget av bark og sevje brent. Ofte blir musikk spilt av innleide musikere på trommer og en tradisjonell harpe man har i fanget som kalles sitar. N'ganga og andre deltakere er som regel kledd i røde, svarte eller hvite kleder. De har på seg skjørt av raffiabast og små skjell eller kuler (perler). Dyreskinn, så som desmerkattpels, blir ofte båret. Ibogaroten lages vanligvis til en te som blir drukket av seremonideltakerne, mens tilskuere ofte tygger roten for å holde seg våkne. Brus og øl blir også servert. Seremonier starter vanligvis ved midnatt og varer til morgengry.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • BBC TV-serie «Tribe» – oppdagelsesreisende Bruce Parry levde en måned blant Babongo-stammen og ble innviet

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • James W. Fernandez: Bwiti. An Ethnography of the Religious Imagination in Africa. Princeton University Press, Princeton 1982, ISBN 0-6910-9390-3 (engelsk; Kapittel 18 online ibogaine.desk.nl).