Burkini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Burkini

Burkini er en badedrakt for kvinner utviklet av libanesisk-australske Aheda Zanettis firma, Ahiida som har rettighetene til navnet (Burqini) som et registrert varemerke. Drakten er laget i polyester og dekker hele kroppen unntatt ansiktet, hendene og føttene, noe som i tråd med tradisjonelle, muslimske regler for ærbarhet og anstendighet, samtidig som den er tilstrekkelig lett til å gjøre svømming mulig. Den ble beskrevet som den perfekte løsningen for muslimske kvinner som ønsket å bade og svømme, men som ikke ønsket å bruke «avslørende» badedrakter av vestlig type.

Badedrakten burkini likner en heldekkende våtdrakt med innebygd hette, men den er laget av stoff som i badedrakter og ikke i latex.

Betegnelsen er et nydannet, sammensatt ord, basert på burka og bikini.

Muslimske teologer[hvem?] anser imidlertid ikke løsningen som perfekt, og har kritisert den fordi den ikke oppfyller kravet om å skjule kroppsformene.

Andre badedrakter som muslimske kvinner som ønsker å mosjonere ved å svømme kan bruke, er veilkini[1] som opprinnelig kommer fra Akaba i Jordan og MyCozzie-kolleksjonen som skal oppfylle kravene til anstendighet. utviklet av den Dubai-basert designeren Jenny Rose Nicholson og som har innebygd solbeskyttelsesfaktor 50.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.veilkini-usa.com/ Besøkt 10. oktober 2009
  2. ^ http://www.gulfnews.com/business/Industry/10345033.html Besøkt 10. oktober 2009