Bummi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bummi
LandDDR
Grunnlagt1957
SpråkTysk
Opplag44.000 (2023)[1]
HovedkontorBerlin
ISSN0323-8954
NettstedBummi Hjemmeside

Bummi er tittelen på et magasin som ble utgitt i Øst-Tyskland (DDR) for barn i barnehagealderen. «Bummi» er også navnet på bladets hovedfigur, en gul teddybjørn som går på to bein, som var tegnet av Ingeborg Meyer-Rey.[2]

Det første nummeret ble utgitt 15. februar 1957 i DDR, og bladet kom deretter ut én gang i måneden.

Fra 1965 kom bladet ut hver fjortende dag, og kostet 0,25 mark.[3] Magasinet ble offisielt utgitt og støttet av ungdomsorganisasjonen Freie Deutsche Jugend (FDJ), og målgruppen var barn i alderen 3 til 6 år.

Om Bummi[rediger | rediger kilde]

Bummi bor sammen med vennene sine i et hus i byen Huxlipux. Vennene hans er brunbjørnen Binchen, løven Eddie, apen Yam Yam, sjiraffen Malia, elefanten Tutu og [4]

På slutten av året 2018 ble løven Eddie erstattet av katten Pepe.

Sangen «Bummilied»[rediger | rediger kilde]

Bladets mangeårige sjefredaktør Ursula Werner-Böhnke skrev teksten til en egen sang med tittelen «Bummilied» (norsk oversettelse: «Bummi-sang»), som Hans Naumilkat komponerte melodien til. Den ble en kjent barnesang i DDR.[5]

Prisen «Goldene Kindersonne»[rediger | rediger kilde]

Barnekomponisten Wolfgang Richter takker for en „Goldene Kindersonne“.

På begynnelsen av 1970-tallet introduserte magasinet «Goldene Kindersonne» («Gylden barnesol»). Dette var en pris som barna kunne klippe ut av bladet og gi til en person de selv syntes fortjente den.

Barn som skrev inn til redaksjonen for å dele ut en «Goldene Kindersonne-pris»[klargjør] kunne få et standardisert, men håndsignert takkebrev fra en av de kjente kunstnerne og forfatterne som arbeidet for bladet.

Bilaget «Mein klitzekleines Märchenbuch»[rediger | rediger kilde]

Samling av nytt «Klitzekleine Märchenbücher»

I flere tiår har bladet også gitt ut bilaget «Mein klitzekleines Märchenbuch» (norsk oversettelse: «Min bittelille eventyrbok»). Bilaget bestod av en side som måtte klippes ut av bladet, settes i riktig rekkefølge[klargjør] og til slutt kobles til[klargjør]. Disse bilagene har blitt ettertraktede som samleobjekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.blue-ocean.de/mediadaten/bummi
  2. ^ «Ausstellung Ingeborg Meyer-Rey - Heimatverein Marzahn-Hellersdorf e.V.». www.heimatverein-marzahn.de. Besøkt 6. juli 2023. 
  3. ^ «Der Bummi-Index 1965». ddr-comics.de. Besøkt 6. juli 2023. 
  4. ^ | Om Bummi og vennene hans på ard.de
  5. ^ sabine (19. juni 2012). «Bummi-Lied - Lieder aus der DDR - Kinderlieder». Lieder aus der DDR (tysk). Besøkt 6. juli 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]