Buejakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Med buejakt menes jakt der pil og bue brukes som våpen. Buer har vært brukt til jakt i flere tusen år. Fra gammelt av var det primitive langbuer bestående mer eller mindre av en pinne og en streng, men etterhvert som teknologien har utviklet seg, har buene blitt mer og mer effektive. Dagens jaktbuer er svært tekniske og effektive våpen, og kan ikke lenger sammenlignes med de flere tusen år gamle langbuene.

Buejakt bedrives i dag med alle typer av buer. Langbuer, recurvebuer og compoundbuer, såvel som armbrøst noen steder. Buejakt er en kortholdsjakt. Der riflejakt normalt foregår ut til 100-200m, er det normalt at buejegeren begrenser seg til mellom 20 og 30m, avhengig av viltslag [1].

Buejakt har siden 70-tallet vært forbudt i Norge, men er i mange land likestilt med annen jakt. USA er verdens største buejaktnasjon, men også mange Europeiske land åpner for jakt med bue. Danmark, Finland, Åland, Estland, Frankrike, Spania, Portugal og flere til tillater i dag buejakt [2] [3]. Erfaringen fra disse landene er at buejakt er like humant som jakt med rifle [4]

Norge og Sverige er i prosess med å utrede om buejakt kan passe inn i skandinavisk viltforvaltning. Norges Buejegerforbund og Svenska Bågjägareförbundet arbeider begge per nå, høsten 2021, aktivt for innførsel av buejakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]