Budd Dwyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Budd Dwyer
R. Budd Dwyer.jpg
Født21. november 1939[1]
Saint Charles
Død22. januar 1987[1] (47 år)
Harrisburg
Gravlagt Pennsylvania
Utdannet ved Allegheny College
Beskjeftigelse Politiker, lærer
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Robert «Budd» Dwyer (født 21. november 1939 i St. Charles, Missouri, USA, død 22. januar 1987 i Harrisburg, Pennsylvania) var en amerikansk politiker fra Pennsylvania som begikk selvmord gjennom å skyte seg i munnen under en direktesendt pressekonferanse.

Selvmordet[rediger | rediger kilde]

Dwyer hadde vært innblandet i en skandale, og risikerte opp til 55 års fengsel, og opp til 300 000 dollar i bøter. Den 22. januar 1987 kalte han inn til en pressekonferanse. Mange trodde at han skulle offentliggjøre sin avgang. Han holdt en tale der han forklarte at han var uskyldig, og uttrykte sin takk til dem som støttet ham, samt at han ikke skulle i noe fengsel. Deretter delte han ut tre konvolutter til sine medarbeidere. Det viste seg senere at den ene konvolutten inneholdt et selvmordsbrev til hans kone, det andre et organdonasjonskort, og det tredje var et brev til guvernøren. Deretter tok han frem enda en stor konvolutt som han tok opp en .357 Magnum revolver fra og advarte at «Vær snille og forlat rommet om dere synes at dette er støtende.» Folk forsøkte å få ham til å legge ned revolveren, men like etter advarte han «Pass dere, denne her kan skade noen.» Rett etterpå satt han revolvermunningen i munnen og skjøt. Han falt sammen på gulvet, og blødde kraftig fra munnen og hodet. Alt sammen ble fanget opp av TV-kameraene.

Kuriosa og kulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

  • Budd Dwyers selvmord var ikke det første som ble vist på direktesendt TV. I 1974 begikk journalisten Christine Chubbuck selvmord under en direktesendt nyhetssending i Florida.
  • Selvmordet har fått journalistiske følger, og det har vært diskutert mye hvordan journalister skal reagere når slike situasjoner oppstår.
  • Flere TV-stasjoner sendte presskonferansen direkte, og dermed også selvmordet. Det var en stormfull dag med mye snø, hvilket gjorde at mange skoler var stengte, og mange barn var hjemme og så på TV.
  • I 1992 spilte det tyske thrashmetal-bandet Kreator inn låta «Karmic Wheel», der Dwyers pressekonferanse og selvmord kan høres i bakgrunnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Robert Budd Dwyer, 6129