Bruno Carranza Ramírez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bruno Carranza Ramírez
Bruno Carranza Ramirez.JPG
Født5. oktober 1822Rediger på Wikidata
San JoséRediger på Wikidata
Død25. januar 1891Rediger på Wikidata (68 år)
San JoséRediger på Wikidata
Ektefelle Gerónima MontealegreRediger på Wikidata
Søsken Ramón Carranza RamírezRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Costa RicaRediger på Wikidata

Bruno Carranza Ramírez (født 5. oktober 1822, død 25. januar 1891) var president for Costa Rica i en kortere periode i 1870.

Bruno Carranza kom til makten ved et statskupp den 27. april 1870, da han avsatte president Jesús Jiménez. Carranza trakk seg fra presidentembetet kun tre måneder etter statskuppet. Han ble uteksaminert med en grad innen medisin fra Universitetet i San Carlos i Guatemala. Etter hjemkomsten til Costa Rica praktiserte han medisin både privat og i det statlige sykehuset San Juan de Dios. Carranza tjenestegjorde i Nicaragua som militær lege i 1856, men han måtte returnere til Costa Rica igjen etter kort tid på grunn av et utbrudd av koleraepidemi i Nicaragua.

Han jobbet også som journalist og publiserte flere nyhetsbrev og artikler i diverse aviser. Han var også aktiv flere forskjellige økonomiske og kommersielle virksomheter. Blant de virksomhetene han eide, var flere kaffeplantasjer, en bokhandel og en butikk. Fra 1855 til 1859 var han den eneste offisielle statlige leverandøren av alkohol. Han ble ambassadør for Costa Rica til El Salvador i 1857. Han representerte San José i den konstituerende forsamlingen fra 1869, selv om han trakk seg kort tid etter å blir valgt til dette.

Politisk ble han regnet som en liberal politiker, noen ganger også med antigeistlige holdninger, og han ble sendt i eksil mer enn en gang på grunn av sine politiske oppfatninger. Statskuppet den 27. april 1870 gjorde Carranza til statsoverhode med den offisielle tittelen «Midlertidig leder for republikken» (på spansk «Jefe Provisorio de la República»). Etter perioden som statsoverhode arbeidet han en stund som advokat.