Breviksbrua-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Breviksbrua-saken var en etterforskning og rettssak på bakgrunn av at Linn Madelen Bråthen ble funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik lørdag 3. august 2013.

Politiet så først på saken som selvmord, men avdødes venner mente det var usannsynlig ettersom avdøde var lykkelig med sin samboer [1] og tidligere hadde sagt at hennes største frykt var å drukne[2]. Offerets venner gjorde på egen hånd undersøkelser som ledet til at de seks dager senere fant et opptak fra et overvåkningskamera ved broen bare 12 timer før det skulle slettes,[3] og satte dermed politiet på spor av at noe kriminelt kunne ha skjedd. Opptaket viste Linn Madelen gående sammen med hennes venn og politimann Lars Trøen van Hoegee i nærheten av Breviksbrua natt til 3. august. I timene før Linn Madelen døde hadde politimannen vært på besøk til Linn Madelen og hennes samboer, og etter 02-tiden gikk Linn Madelen og van Hoegee en tur sammen i retning Brevikbrua. På bakgrunn av opptakene ble van Hoegee pågrepet den 13. august og siktet for falsk forklaring,[4] men ble senere siktet for forsettlig drap etter mistanke om at han hadde dyttet Bråthen utenfor broen. I sin nye forklaring hevdet van Hoegee derimot at han hadde vært vitne til at kvinnen tok sitt eget liv.

Grunnet manglende bevis ble politimannen tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand som førte til hennes død og ble 29. september 2014 dømt i Nedre Telemark tingrett til tre års fengsel.[5] Han anket dommen, og ble den 13. mars 2015 istedenfor dømt til to år og seks måneders fengsel i Agder lagmannsrett.[6]

Tiltalte anket på nytt dommen til høyesterett, men i april 2015 ble det klart at anken ikke ble tatt til følge.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]