Brev fra en ukjent (novelle)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stefan Zweig

Brev fra en ukjent (Der Brief einer Unbekannten) er en novelle[1] av den østerrikske forfatteren Stefan Zweig, publisert i 1922.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Fortellingen skildrer en forfatter som vender hjem til Wien efter en ferie. Blant de siste dagers post befinner det seg en konvolutt uten returadresse. Den inneholder et brev fra en ukjent kvinne som skildrer hvorledes hennes ugjengjeldte kjærlighet til forfatteren har preget livet hennes.

Hun hadde forelsket seg i ham allerede som trettenåring, da de bodde i samme bygård. Selv da hun flyttet til Innsbruck sammen med sin mor, glemte hun ham ikke, og da hun som attenåring flyttet tilbake til hovedstaden, begynte hun å oppsøke gården for å se til ham. En dag henvender han seg til henne, og enda han ikke kan huske henne, synes han å fatte interesse for piken, som han inviterer til middag. Senere drar de hjem til ham og tilbringer natten sammen, hva som gjentar seg to ganger før forfatteren setter ut på reisefot igjen. Efter hjemkomsten forsøker han ikke å gjenoppta kontakten; imidlertid har deres samkvem ført til at de har en felles sønn, som hun i årenes løp har oppdratt som alenemor. For å kunne finansiere tilværelsen, har hun opptrådt som konkubine for menn i Wiens øvre sosiale lag. Noen år senere treffer hun igjen på sin tidligere elsker i en nattklubb. Han har hørt tale om de tjenestene hun yter, og ber om å få tilbringe natten med henne. I håp om at han vil kjenne henne igjen, går hun med på det, men neste morgen forlater hun leiligheten hans desillusjonert, siden han ikke har gitt noen tegn til gjenkjennelse. Da barnet hennes dør av influensa, skriver hun brevet forfatteren nå leser. Mot slutten antyder hun at hun selv kan være smittet av sykdommen som tok livet av barnet deres.

Forfatteren blir overveldet over innholdet i brevet og forsøker å rekonstruere de forskjellige møtene med kvinnen, men har bare fragmenterte minner om dem – «som i en drøm.»[2]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Film og scene[rediger | rediger kilde]

Filmatiseringer

På scenen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stefan Zweig. «An Maxim Gorki (Til Maxim Gorkij)» (tysk). Prosjekt Gutenberg. Besøkt 7. juli 2014. 
  2. ^ «Brief einer Unbekannten» (tysk). Besøkt 7. juli 2014.