Bremens flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bremens flagg
Bremens statsflagg med det lille delstatsvåpenet
Bremens statsflagg med det store delstatsvåpenet

Bremens flagg består av åtte røde og hvite striper, som ved stangen er ombyttet slik at det framstår to smale striper i sjakkrutemønster.

Rødt og hvitt er farger som har vært og er i bruk av hansastadene. Den røde fargen har lengst tradisjon og går i Bremens tilfelle helt tilbake til 1303 da byen bestemte at alle skip skulle føre røde fløyer, slik også Hamburg tidligere hadde bestemt. Flagget med stripene er kjent fra 1691.

Bremens flaggsystem består siden 21. november 1891 av fire flagg: Det enkle flagget med stripene og sjakkrutemønsteret ved stangen. Dette er til allmenn bruk. Ut over dette finnes det tre statsflagg. Det første av dette har Bremens lille våpen i hvitt felt i det ordinære flagget. Det andre statsflagget har tolv striper og bærer Bremens store våpen i et hvitt felt midt i duken. Det tredje, statsflagget for skipsfarten, er basert på flagget med det store våpenet, men har i tillegg et blått anker på hvitt felt i kantonen. Bremens våpen viser en sølv nøkkel i rødt skjold. Nøkkelen er et symbol for byens skytshelgen,St. Peter. Trolig har våpenet fått sine farger fra flagget.

Våpen og flagg er nedfelt i artikkel 68 i forfatningen for delstaten Bremen, innført 21. oktober 1947. Her heter det at Bremen fører de samme våpen og flagg som tidligere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995