Brannteppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Branntepper egner seg til å slukke for eksempel brennende matolje. Med håndgrepet som på bildet unngår en brannskade på hendene.
Slukking av brann med brannteppe

Et brannteppe er et teppe beregnet på å slukke (kvele) branner og/eller beskytte mennesker eller utsatte kroppsdeler mot gnister og strålevarme fra en brann. Mest utbredt er små, billige branntepper (mellom 90×90 cm og 180×180 cm) beregnet på at én person raskt kan kvele et branntilløp eller en liten brann, for eksempel en kjele med brennende matolje.

En europeisk standard (EN 1869:1997, i Norge NS-EN 1869:1997) fastsetter minstekrav for brannmotstand, slukkeevne med mer for slike branntepper.[1] I tillegg finnes større branntepper, beregnet på å slukke bilbranner og lignende – og brannbandasjer, hovedsakelig beregnet på å pakke inn mennesker eller utsatte legemsdeler for eksempel ved evakuering.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

En brann kan slukkes ved at det brennbare materialet kjøles ned – eller den kan, som ved bruk av branntepper, kveles av mangel på oksygen. Brannteppet kastes over flammene (eller glørne), og brannen pakkes inn. Branntepper finnes i vidt forskjellige størrelser og vekter, og med svært forskjellig varmetoleranse – og dermed bruksområde.

Varmetoleransen bestemmes hovedsakelig av materialvalget. De små, billige brannteppene lages gjerne av glassfiber og er ment å tåle inntil 550 °C. Men branntepper lages også i andre ubrennbare materialer som oksiderte polyakrylnitrilfibre[2] eller keramiske fibre.[3] Asbestfibre har vært brukt – inntil en oppdaget at asbest kunne være kreftfremkallende. Branntepper beregnet på litt større gjenstander og branner kan tåle sterk varme, opptil 1350 °C[4] og kanskje mer.

Størrelsen varierer fra 90×90 cm og oppover. Et brannteppe beregnet på å slukke branntilløp i biler, småbåter, containere og så videre kan måle 6,25×8,5 meter og veie 26,5 kg, og en bør være to personer for effektiv bruk.[5]

Fordeler[rediger | rediger kilde]

 • Hurtigheten og tilgjengeligheten: Et brannteppe etter NS-EN 1869:1997 skal kunne gjøres klart til bruk på fire sekunder,[1] mens dette ofte er vanskelig eller umulig med andre slukkemidler.
 • Enkelte og billig; krever ingen installasjon.
 • Ingen vannskader eller søl som etter slukking med vann, sand eller pulverapparater.
 • Ingen fare for kortslutning ved slukking av elbrann.
 • Ingen fare for spredning som hvis en tømmer vann på for eksempel en brennende smultgryte.
 • Kan beskytte mennesker og utsatte kroppsdeler mot strålevarme og gnister.

Ulemper[rediger | rediger kilde]

 • Begrenset rekkevidde sammenlignet med for eksempel en husbrannslange – for eksempel kan ikke en brennende taklampe slukkes med et brannteppe.
 • Liten kapasitet – særlig de små, billige brannteppene kan bare slukke småbranner og branntilløp.
 • Liten kjøleevne – motsatt for eksempel vann, som både kjøler og kveler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b http://www.standard.no/no/Nettbutikk/produktkatalogen/Produktpresentasjon/?ProductID=140293
 2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. februar 2014. Besøkt 3. februar 2014. 
 3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. februar 2014. Besøkt 3. februar 2014. 
 4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. februar 2014. Besøkt 3. februar 2014. 
 5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. februar 2014. Besøkt 3. februar 2014.