Brannfunksjonærenes byggeselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brannfunksjo­nærenes bygge­selskap var et boligselskap i Bergen som i 1919 reiste 42 leiligheter som en buet murrekke i skrått terreng på nordsiden av Rothaugen i Bergen. Rekken er vertikalt delt i 14 eiendommer med tilhørende parsellhager. Hver eiendom inneholder tre leiligheter over hverandre i samme trappeoppgang. Eieren bodde selv i en leilighet og måtte leie ut de to andre. Boligene er idag kjent som Ladegården Terrasse

Historikk[rediger | rediger kilde]

Prosjektet var det tredje kooperative boligprosjektet arkitekt Olaf Jahnsen tegnet på Sandviksiden i årene 1910–1915. De to andre, Typebyen og Kommunefunksjonærers Boligselskap, var allerede oppført da byggearbeidene etter lang tid kom i gang. Forsinkelsen hadde opprinnelig sin årsak i et ønske om rasjonell arealutnyttelse, noe som ikke uten videre lot seg kombinere med eiendommenes struktur og byggeforskriftenes bestemmelser om to trappeløp for boliger på 2 etasjer eller mer. For å unngå det som ble ansett som unødvendige trapper, skulle det bygges altaner som kunne fungere som rømningsvei til naboens leilighet. En slik løsning ville gi en gevinst tilsvarende ½ værelse pr. etasje i hver bygning. Byggeanmeldelse på dette grunnlag ble i første omgang avvist og det ble derfor den 6. oktober 1915 sendt søknad til Kongen om dispensasjon fra «Bergens bygningslov» av 1899.

Den 11. januar 1919 mottok stadskonduktøren departementets melding om at dispensasjonen var innvilget, noe som imidlertid var vel seint i forhold til muligheter for å komme i gang: Da Bergen brant 15. januar 1916 ble 2700 mennesker husløse. Forholdene de kommende år gjorde at prosjektet først var ferdig tre år senere.

Informasjon om Brannfunksjo­nærenes bygge­selskap finnes i arkivet etter Olaf Jahnsen, oppbevart ved Bergen Byarkiv. Her kan en vente seg å finne diverse originaltegninger, blåkopier, byggeanmeldelser og korrespondanse.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bull, Schak: Bygningsforholdene i Bergen i Aarene 1880 -1930 (maskinskrevet kopi av Bulls upubliserte manuskript fra 1932). Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 1982.
  • Jakobsen, Petter Tønder: Sosial boligbygging i Bergen 1910 - 1930. Hovedfagsoppgave i kunsthistorie, Universitetet i Bergen 1990.
  • Kulturminnegrunnlag for kommunedelplan Sandviken og Fjellsiden nord. Byantikvaren 1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]