Hopp til innhold

Brannalarmanlegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sentral i et brannalarmanlegg. Prodex firescape.
Manuell melder i et brannalarmanlegg. Kac, Hedengren secturity

Brannalarmanlegg er et anlegg med formål å oppdage og varsle om brann og røykutvikling. Et brannalarmanlegg består vanligvis av en sentral med detektorsløyfer for oppdagelse av brann/røyk, klokkekurser/sirener/høytalere for varsling, releutganger for diverse alarmering/feilvarsling o.l. Sentralen er koblet til strømnettet og har et innebygget batteri for backup i tilfelle strømbrudd.Og kan ha talevarsling gjennom høytalere i bygget.

Brannalarmanlegg kan deles opp i tre forskjellige typer: Konvensjonelt, adresserbart og kombinerte alarmanlegg.

Konvensjonelt anlegg[rediger | rediger kilde]

Detektorsløyfene er basert på at detektorene er koplet i serie på hver sløyfe. Det ligger en fast spenning ut fra sentralen på hver sløyfe og en motstand tilkoplet siste detektor på sløyfen. Dette gjør at det går en fast strøm i hver sløyfe.

Når en detektor oppdager røyk eller brann trekker den mer strøm fra sentralen, som dermed går i alarm. Varslingsenheter som klokker, summere og lysgivere er koplet på en egen sløyfe, og denne sløyfa får strøm og spenning fra sentralen når denne går i alarm.

Adresserbart anlegg[rediger | rediger kilde]

Her er sløyfen lagt opp som en slynge hvor sentralens sløyfeutganger har en inn- og en ut-kopling. Detektorene får spenning fra sentralen fra sløyfa akkurat som på ett konvensjonelt anlegg, men her har hver detektor en individuell adresse og kommuniserer med sentralen over sløyfekabelen. Dette gjør at hver enkelt detektor kan programmeres for seg og deles inn i soner. Her kan man også kople varslingsenheter til sløyfen fordi man kan programmere de hver for seg. For eksempel kan man programmere en varslingsenhet til en eller flere detektorer i en del av et bygg selv om detektorene er koplet til den samme sløyfen som resten av bygget. Her kan varslinger på sløyfen erstatte egne klokkekurser for varsling.

Kombinerte alarmanlegg[rediger | rediger kilde]

Dette er en form for alarmanlegg som kombinerer flere alarmtjenester. Dette kan være tyverialarm, ransalarm, trygghetsalarm, brannalarmanlegg m.fl. Kombinasjoner av disse er kun godkjent for boliger, men ikke for næringsliv eller offentlige bygninger. Det mest brukte av disse er nok tyverialarm og brannalarm, disse benytter seg som regel av konvensjonelle brannalarmsløyfer.

Brannalarmanlegg har som regel innebygde releutganger som kan utføre handlinger når en sentral går i "alarm". De mest brukte av disse er direktevarsling av brannvesen, lukking av branndører, endring av ventilasjonsoppsett osv.

Talevarslingsmicrofon Bosch Plaviro

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]