Branicki-palasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Branicki-palasset sett fra gårdsplassen

Branicki-palasset (polsk Pałac Branickich) er det fremste av tre palasser reist av Branicki-familien i Warszawa. Det ble bygd i nærheten av Kongeslottet, og var en av de rikeste magnatresidenser i hovedstaden. Palasset ligger i dag ved Miodowa-gaten 6.

Senbarokkpalasset til Branicki-familien har to klassisistiske tilbygg og en større gårdsplass som avgrenses av en port fra Podwale-gaten. Det huser i dag en del av Warszawas rådhus.

Historie[rediger | rediger kilde]

En av palassets sidefløyer

Den opprinnelige bygningen som stod der palasset befinner seg i dag i den første halvdel av 1600-tallet var Sapieha-familiens herregård. I det 18. århundre ble gården kjøpt av Stefan Mikołaj Branicki.

Palasset ble reist i rokokkostil på 1740-tallet til storhetman Jan Klemens Branicki etter tegninger av Jan Zygmunt Deybel, i samarbeid med Jan Henryk Klemm, Jakub Fontana og Jan Chryzostom Redler, inspirert av samtidens franske palasser. Palasset var da kjent som «Fru Krakowskas palass», etter kallenavnet til hetmanens kone Izabela Poniatowska, søsteren til kong Stanisław August Poniatowski. I 1804 solgte hun palasset til Niemojewski-familien. I 1817 gikk det derimot over til Stanisław Sołtyk. Palasset ble ombygd flere ganger på 1800-tallet, og ble i stor grad ødelagt av tyskerne under andre verdenskrig. Etter krigen ble Branicki-palasset gjenoppbygd i årene 19471953, på grunnlag av et maleri av Bernardo Belotto.