Brandon Teena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brandon Teena
Født12. desember 1972
Lincoln
Død31. desember 1993 (21 år)
Humboldt
GravlagtNebraska
Beskjeftigelse Detaljhandel
NasjonalitetUSA

Brandon Teena (født 12. desember 1972, død 31. desember 1993) var en amerikansk transperson, som ble tildelt kjønnet kvinne ved fødselen, og ble voldtatt og myrdet i Humboldt, Nebraska i 1993. Hans liv og død var bakgrunn for den Academy Award-vinnende filmen Boys don't Cry fra 1993 der han ble spilt av skuespiller Hilary Swank, filmen var basert på dokumentarfilmen The Brandon Teena Story.

Teena ble født som Teena Renae Brandon i Lincoln, Nebraska, som den yngste av to barn og foreldrene het Patrick og JoAnn Brandon. Hans far døde i en bilulykke åtte måneder før Teena ble født, og Teena ble oppdratt av hans mor. JoAnn oppkalte sitt andre barn etter deres tyske gjeterhund, Tina Marie. Teena og hans eldre søster Tammy bodde en lengre periode sammen med sin mormor i Lincoln, før de ble med tilbake til moren deres da Teena var tre år gammel og Tammy var seks år gammel. Familien var bosatt i Pine Acre Mobile Home Park, nordøst i Lincoln, og JoAnn jobbet som kontorist i en lokal butikk i Lincoln. Som små barn ble både Teena og Tammy seksuelt misbrukt av onkelen deres over en periode på flere år, og Teena og moren JoAnn søkte profesjonell rådgivning for dette i 1991.

JoAnn giftet seg for andre gang i 1975, med ekteskapet mislyktes på grunn av ektemannens alkoholisme, og de skilte seg i 1980. Teenas familie beskrev ham som en guttejente siden tidlig barndom. Teena begynte å identifisere seg som mannlig i ungdomsårene og hadde flere stevnemøter med kvinnelige studenter i denne perioden. Hans mor avviste hans mannlige identitet og fortsatte å henvise til ham som hennes datter. Teena hevdet flere ganger at han var intersex, med dette ble senere avvist som falske påstander.

Teena og hans søster studerte ved St. Marys Elementary School og Pius X High School i Lincoln, der Teena ble husket som sosialt keitete. På skolen brøt han skolens policy og kleskode ved å kle seg mer maskulint enn det som var vanlig for kvinnelige studenter på denne tiden. Ved videregående skole besøkte en rekrutt-offiser fra US Army skolen som Teena gikk på og oppmuntret elevene til å verve seg til de væpnede styrkene. Teena vervet seg til US Army kort tid etter hans attende bursdag. Imidlertid klarte han ikke den skriftlige opptaksprøven da han hevdet at han var mann.

I desember 1990 gikk Teena til Holiday Skate Park sammen med sine venner, og han bandt brystene sine sammen for å kunne passere som en gutt. Han gikk på stevnemøte med en 13 år gammel jente, og de delte en lidenskapelig kyss. Han møtte også jentas 14 år gamle venn, Heather, og begynte regelmessig å kle seg som en gutt i et forsøk på å tiltrekke seg tenåringsjenter. Teena begynte snart å skulke skolen og fikk stadig dårligere karakterer, og han ble utvist fra Pius X High School i juni 1991, tre dager før videregående skole. Sommeren 1991 begynte Teena sitt første store forhold, med Heather. Kort tid senere ble Teena ansatt på sentralbordet ved et bensinstasjon. I januar 1992 gjennomgikk Teena en psykiatrisk evaluering, som konkluderte med at Teena led av en alvorlig seksuell identitetskrise. Han ble senere sendt til Lancaster County Crisis Center for å finne ut om han var suicidal. Han ble løslatt fra senteret tre dager senere og begynte deretter med terapi-timer sammen med sin mor fire ganger hver uke, som endte to uker senere.

I 1993 flyttet Teena til Nebraska, der han utelukkende identifiserte seg som en mann og han ble venner med flere tidligere straffedømte menn. Den 19. desember 1993, ble Teena arrestert og han fikk en venninne til å betale for hans kausjon. Fordi Teena ble holdt i den kvinnelige delen av fengselet, skjønte venninnen at han var transkjønnet. Da hun senere spurte Teena om hans antatte kjønn, fortalte han henne at han var en hermafroditt og de ble kjærester. Men kort tid senere fant flere av vennene hans ut hans egentlige navn og at kjønnsorganene hans var anatomisk kvinnelige.

Under en fest på julaften i 1993 tvang to av gjestene ham til å ta av seg buksene og beviste at han egentlig var en anatomisk kvinne. De overfalt Teena, og tvang ham inn i en bil. De kjørte til et område til et kjøttpakkingsanlegg i Richardson County, der de overfalt og voldtok ham. De returneres deretter til festen og Teena klarte å rømme ved å klatre ut av vinduet på badet, og stakk av. Teena ble overbevist av en venninne til å levere en politianmeldelse, selv om han hadde blitt advart om ikke å fortelle politiet om voldtekten.

Politimannen som avhørte Teena virket spesielt interessert i at Teenas kjønnsidentitet, til det punktet at Teena fant politiet spørsmål uhøflige og unødvendige, og nektet å svare. Voldtektsmennene fikk høre om rapporten, og de begynte å lete etter Teena som hadde gått under jorden av frykt for represalier fra voldteksmennene. De fant ham ikke og ble få dager senere avhørt av politiet. Politiet gjorde ingen arrestasjoner i voldtektssaken på grunn av manglende beviser i saken. På nyttårsaften 1993 ble Teena myrdet av de samme mennene som få dager tidligere hadde voldtatt ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]