Brødremesse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brødremesse er merkedag den 20. januar og er avmerket på primstaven som en øks eller to piler i kors. Messa er til ære for martyrene Sankt Fabianus og Sankt Sebastius, som ble drept under kristenforfølgelsene i Roma med henholdsvis øks og pil.

Man trodde at Fabian og Sebastian var brødre, noe de ikke var. Fabian var pave i tidsrommet 236-250 og ble halshugget. Sebastian skal ha vært livvakt hos keiser Diokletian. Han ble bundet og skutt med piler på grunn av sin kristne tro, men skal til keiserens forbauselse ha overlevd. I stedet ble han pisket i hjel og kastet i kloakken i Roma. Ifølge tradisjonen ble Fabian og Sebastian drept på samme dag, men med femti års mellomrom. Omkring årstallene hersker det imidlertid både usikkerhet og uenighet. Noen kilder hevder at Sebastian døde i 287.

Denne dagen var ifølge tradisjonen en påminnelse om å hogge emneved i tide før sevja steg i trærne. Dagen ble også regnet som lumsk og uberegnelig, og en måtte ikke plystre eller ule mot vinden denne dagen, for da kunne det gå en ille. Om man fisket denne dagen og fikk steinbit på kroken eller i garnet, måtte man ikke ta den med hjem til sin gravide kone, for da ville barnet få en stygg munn. Om ei skjære setter seg foran døra på denne dagen, vil noen i familien snart dø.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.