Boulevard de Sébastopol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boulevard de Sébastopol
Basisdata
LandFrankrike
Kommune1. arrondissement, 2. arrondissement, 3. arrondissement, 4. arrondissement, Saint-Germain-l'Auxerrois, Halles, Bonne-Nouvelle, Quartier Sainte-Avoye, Arts-et-Métiers, Quartier Saint-Merri
Navngivning1854

Kart
boulevard de Sébastopol
48°51′52″N 2°21′05″Ø

Boulevard de Sébastopol

Boulevard de Sébastopol er en parisisk boulevard, som danner grensen mellom det 1. og det 4. arrondissement og langs sitt videre forløp dessuten det 2. fra de 3. arrondissement.

Gaten er 1332 meter lang og 30 meter, begynner ved Place du Châtelet, og slutter ved Boulevard Saint-Denis hvor dens fortsettelse heter Boulevard de Strasbourg. Den krysser viktige gater som Rue de Rivoli (ved dette gatekrysset ble i 1922 de første trefargede trafikklysene i Paris oppsatt), Rue Étienne Marcel / Rue aux Ours, Rue de Turbigo og Rue Réaumur. Den skiller også Le Marais fra Les Halles.

Boulevard de Sébastopol var ett av de første byplanmessige gjennombruddene som Baron Haussmann lot gjennomgøre. Bouleveardene er et av de viktigste elementene i den store nord-sør-aksen so gjennomskjærer det sentrale Paris, og erstatter dermed fremfor alt Rue Saint-Denis noen meter vestenfor og Rue Saint-Martin noen meter østenfor.

Gaten var ferdig i 1854, og het til å begynne med Boulevard du Centre. Få dager atter at Napoleon III styrker den 8. september 1855 seiret i Sevastopols havn under Krimkrigen fikk gaten sitt nye navn.

Noen år førte Boulevard de Sébastopol over Île de la Cité til Rive Gauche og sluttet i Rue de Cujas. Avsnittet på vestbredden av Seinen fikk i 1867 imidlertid navnet Boulevard Saint-Michel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata