Botnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et botnett er et nettverk av datamaskiner infisert av datavirus eller trojanske hester. Disse maskinene kobler seg til en eller flere sentrale styrende noder der de får tildelt oppgaver. Oppgavene kan være å søke gjennom nettsider etter e-postadresser, sende ut uønsket søppelpost (spam) eller å utføre tjenestenektangrep mot utvalgte mål på internett. Et botnett kan bestå av tusentalls datamaskiner, ofte kalt zombier, spredd over hele verden og med eiere som ikke vet at maskinene er infiserte.

De siste årene har ulovlige botnett blitt kommersielle. Den som ønsker å sende ut uønsket reklame i stor skala eller angripe en nettressurs kan leie et allerede eksisterende botnett på det svarte markedet, på time- eller døgnbasis.

Lovlige Botnett[rediger | rediger kilde]

Alle Botnett er ikke ulovlige og utfører ikke data kriminelle handlinger. En annen form for Botnett er Grid Datamaskiner og Nettsky programvare som kommuniserer over ett programmeringsgrensesnitt (API). Andre mer tradisjonelle, men lovlydige Botnett systemer finnes hos norske aktører.