Hopp til innhold

Borgerkrigen i Djibouti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borgerkrigen i Djibouti

Kart over Djibouti
DatoNovember 1991Desember 1994/2001
Sted{{{sted}}}
ResultatSeier til den djiboutiske regjeringen
Fredsavtaler signert i 1994 og 2001
Stridende parter
Djiboutis flagg Djibouti
Frankrikes flagg Frankrike
FRUD
Djiboutis flagg Djiboutis forsvar
Militære slag:
Allierte:
USAFrankrikeEtiopia

Borgerkrigen i Djibouti (også kjent som Afar-opprøret) var en intern strid i Djibouti mellom regjeringen og den afariske opprørsgruppen Fronten for gjenopprettelsen av enhet og demokrati (engelsk: Front for the Restoration of Unity and Democracy), ofte forkortet til FRUD. Borgerkrigen brøt ut i november 1991 som en reaksjon på at det var få afarer i regjeringen til tross for at afarene utgjorde en stor andel av landets befolkning. FRUD beleiret byene Tadjoura og Obock i den nordlige delen av landet og tok kontrollen over alle militærposter i området.[1]

Kampene fant hovedsakelig sted i den nordlige delen av landet, bortsett fra en kontroversiell hendelse i hovedstaden hvor regjeringsstyrker skjøt mot afarer og tok livet av minst 59 mennesker.[2][3] I februar 1992 ble franske styrker sendt til det nordlige Djibouti for å hjelpe det djiboutiske forsvaret med å gjenerobre området.[4] Samtidig forsøkte franskmennene å fremforhandle en fredsavtale mellom regjeringen og FRUD, men disse forsøkene slo feil både i november 1992 og i mai 1993.

Den 5. juli satte regjeringen igang en offensiv som gjenerobret området som opprørerne hadde kontrollert. FRUD ble fortrengt, og de nye kamphandlingene førte til at tusenvis av mennesker flyktet til Etiopia.[5]

En moderat fraksjon av FRUD signerte en fredsavtale med regjeringen den 26. desember 1994, og med det endte mesteparten av konflikten. En radikal fraksjon av FRUD fortsatte kampen, men signerte til slutt en separat fredsavtale i 2001. Med dette la FRUD ned våpnene og ble et politisk parti i stedet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Djibouti army reports 100 rebels killed." The Associated Press, January 19, 1992.
  2. ^ Soldiers Fire Into Crowd in Djibouti Tribal Strife
  3. ^ «Pour la 12ème commémoration du massacre d’Arhiba». Arkivert fra originalen 19. februar 2012. Besøkt 28. september 2010. 
  4. ^ "250 French Troops Sent to Djibouti War Zone." Associated Press, February 25, 1992.
  5. ^ "Thousands Of Djiboutians Flee to Ethiopia." The Associated Press, July 12, 1993.
Autoritetsdata