Borderterrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Border Terrier
Border Terrier
Border Terrier.jpg
HundetypeTerrier
OpprinnelseEngland
EgenskaperSelskapshund, jakthund
Livsløp12–14
StørrelseLiten (Ca. 5-7 kg)
Passer forAktive mennesker
Anerkjennelser
FCIGr. 3
(FCI #010)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Border terrier er en liten strihåret jakt-terrier. Rasen ble godkjent av The Kennel Club i England i 1920 men har vært regnet som rase mye tidligere. Den er opprinnelig fra The Border County, distriktet på grensen mellom England og Skottland. Den ble opprinnelig avlet frem for å jakte på rødrev og andre små og mellomstore skadedyr for bønder.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Border terrieren er en av de eldste terrierrasene og stammer fra jegere som fantes på grensen mellom England og Skottland, derav navnet Border terrier. Bordereterrier ble brukt til å jakte på skadedyr, i hovedsak rev. Den ble avlet frem for å kunne jakte en hel dag i strekk og fortsatt ha energi nok til å følge reven ned i hiet, om reven søkte tilflukt der. For å klare dette måtte rasen ha høye ben, være rask og utholdende. Border Terrieren ble godkjent som egen rase av The Kennel Club i England i 1920.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Border terrier Flickr.jpg

Border terrieren har en smal, men lang kropp. Den har et oter-formet hode, bredt med et kort og kraftig snuteparti. Borderen har V-formede ører som er korte og henger ned mot hundens kinn. Halen er kort, tykk og skal bæres hevet. Pelsfargen kan være rød, hvetefarget, grizzle og tan. Pelsen er lettstelt og trenger å nappes minimum 2 ganger i året. Hannhunden skal være 5,9 - 7,1kg tung og være 33-41cm i skulderhøyde. Mens tispene skal være 5,1 - 6,4kg tunge og være 28-36cm i skulderhøyde. Borderen er en rase med få rasespesifikke sykdommer og den kan leve i 12-14 år.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Border terrieren er en allsidig hund som kan brukes til mye. Hunden er i hovedsak en jakthund, og er da naturligvis best i jakt, men den er også en meget god familiehund og kan gjøre det bra i mange grener innenfor hundesporten. Den er meget god i agility på grunn av sin fart, smidighet og høye utholdenhet.

Den er også en god sporhund, da den har god luktesans og kan dermed gjøre det meget bra i denne aktiviteten. Siden Border terrieren er lettlært og elsker å lære nye kommandoer er den også populær i lydighetskonkurranser.

Border terrier

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Borderen er en selvsikker, oppmerksom og livlig hund, den er vennlig av natur og elsker å være der det skjer. Den er kontaktvillig og godlynt, men det er en jakthund og jaktlysten finnes fortsatt i rasen. Derfor kan den fort finne på å jage katter og mindre dyr. Border terrier er alltid intelligente og svært ivrige etter å behage. Deres evne til å tenke selvstendig og kreativt som ble absorbert i dem ved å jage rotter og rev frem fra bakken, beholdes av terrierne hele livet.[1] Borderen er en terrier, og som terriere flest kan den også være sta og egenrådig. Den trenger mye mosjon og mental stimuli for å trives maksimalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Border Terrier». Hunderase.no (norsk). 21. oktober 2014. Besøkt 18. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]