Boogart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Boogart var et svensk danseband fra Malå, dannet i 1984 og nedlagt i 2006, men med en ekstra spillejobb i 2008 samt deltakelse under Retromaran i Sandviken 12. november 2016. I 1996 vant Boogart det svenske dansebandsmesterskapet og sangen deres «Som i en dröm» tok samme år inn i Svenstoppen. Boogarts andre album, This is it, vant prisen "årets album" på Guldklavegallaen 2004, og dansebandets sanger Anna Lundberg ble kåret til årets sanger og bassist Peter Ericson ble kåret til årets bassist.

Historie[rediger | rediger kilde]

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

Boogart ble dannet i Malå i 1984 av tvillingene Leif og Jerry Lee Eriksson. På svømmeskolen møtte de Anna Lundberg som ble sanger i bandet. Etter å ha spilt på elgfester, musikalske opptredener og bryllup begynte bandet å ta form, senere med Lars Boman bak trommene. På musikkgymnaset i Skellefteå møtte Anna Lundberg keyboardisten Peter «Wiking» Wiklund. Han var i Boogart i ett år før han i 1989 flyttet til et annet Malå-band, Pererix. Han anbefalte da bestevennen Niklas "Kicko" Burman som ble den nye keyboardisten. Bandet fikk også ny trommis i Gerhard Stenlund fra Arvidsjaur. I 1989 ble Boogart kåret til beste band på Vemdalsforumet. De neste årene mottok bandet flere priser og ble kåret til beste band på Kongsvingersforum i Norge.

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

I 1991 forlot bassist Jerry Eriksson bandet for å studere musikk i Wien. Blant andre var erstattere Erik Snellman, som var med på bandets såkalte jungelturné. I 1992 ble Lasse Lundberg ny trommis. I både 1992 og 1993 spilte bandet en måned i Tyrkia. Bassist Magnus Öberg ble senere fast medlem og Henrik Baer spilte gitar da bandets andre grunnlegger Leif Eriksson droppet ut og ble politimann.

Da Henrik Baer droppet, tok Markus Elisson over fordi han var en gammel venn av bassisten Magnus Öberg. Noen år senere forlot de imidlertid bandet for å forfølge coverbandet deres, Freak Out. De ble deretter erstattet av Per Normark på gitar og Mikael Jaarnek på bass.

I 1996 vant Boogart det svenske dansebandmesterskapet. Samme år byttet de også bassist til Stefan Johansson. Etter seieren deltok de i flere TV-programmer, som Söndagsöppet, Bingolotto og ulike kaféprogrammer. I 1997 ble debutalbumet Friends for Life gitt ut til gode kritikker. Mikael Nystås ved Aftonbladet kåret den til en av de «fem beste dansebandplatene i årtusenet». Flere av sangene på albumet ble skrevet av Peter Ericson. Etter at gitarist Per Normark sluttet, byttet Stefan Johansson instrument, fra bass til gitar, og Peter Ericson begynte å spille bass. I 1999 deltok bandet i konkurransen Dansbandlåten i TV 4.

2000-[rediger | rediger kilde]

Boogart under Retromaran i Sandviken 12. november 2016.

I løpet av første halvår 2000 sluttet Stefan Johansson i bandet og Mattias Bladh fra Offerdal menighet i Krokom kommune tok over som gitarist. I januar 2001 fødte sangerinnen Anna Lundberg sin og Peter Ericsons sønn, og da hun var i foreldrepermisjon trådte Anna Persson inn i hennes sted. Midt i 2001 var Anna Lundberg tilbake og da ble Peter Ericson hjemme med sønnen. Den nye bassisten var "Lillis" Persson, som tidligere spilte med Vanilla. Rundt nyttår 2001-2002 ble bandet omstrukturert. Alle forlot bandet bortsett fra Anna Lundberg, men Peter Ericson kom tilbake og Niklas Burman fortsatte som vikar, da ingen passende etterfølger ble funnet. Fredrik Persson ble ny gitarist og Alec Alénius ble ny trommeslager. Seks måneder senere tok Robert Kurberg over som trommeslager.

I midten av 2003 ble singelen "Halfway into Love" gitt ut, som ble spilt mye på radio og kom inn på flere hitlister. Senere i 2003 begynte innspillingen av Boogarts andre album, This is it. Albumet ble gitt ut i februar 2004 og på Guldklavegalan ble det årets album o

I mai 2006 kunngjorde bandet at de ville stenge for godt og 14. oktober 2006 spilte bandet sin avskjedsjobb på Estraden i Gävle[1] foran rundt 750 personer.

Referanser[rediger | rediger kilde]