Bonn Om Teuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bonn Om Teuk (khmer: ពិធី បុណ្យ អុំ ទូក) er en festival som finner sted i Kambodsja under fullmånen i slutten av oktober eller tidlig november og er en av de mest spektakulære i sitt slag i Sørøst-Asia. Hver by og hver provins er feirer festivalen, men feiringen i Phnom Penh er den viktigste og tiltrekker seg folk fra alle provinsene. Festen varer i tre dager og netter. Det viktigste innslaget er en rekke båtrace for å minnes en av kong Jayavarman VIIs viktigste seire til sjøs i det tolvte århundre.

Befolkningen i Phnom Penh dobles nesten under festivalen fordi folk fra alle provinsene samles i hovedstaden. Det er mer enn en million khmerer som samles langs breddene. I et lite urbanisert land som Kambodsja er racene en god mulighet for hundretusener av mennesker å komme til storbyen for å oppmuntre laget til landsbyen eller distriktet sitt. Dette er det motsatte av den kambodsjanske nyttårsfeiringen, det andre store årlige arrangementet, når Phnom Penh tømmes for innbyggere som returnerer til sine hjemsteder.

Bonn Om Teuks røtter går tilbake til de dager da angkorianske konger ønsket å øke kampdyktigheten til krigerne ved å holde konkurranser. Båtracene var en form for trening og en måte å oppdage fremtidige vinnere. Skulpturer i templene Bayon og Banteay Chmar viser utallige sjøslag. Vi kan sammenligne disse testene med regattaer i middelalderens Europa.

Tidspunktet for festivalen samsvarer også med tiden da strømmen i Tonle Sap skifter retning. Festivalen blir dermed også en måte å takke Mekong for å gi sin fruktbare silt over landet og rikelig tilgang på fisk. Tonle Sap reverserer sitt løp under monsunen og tømmes ut i innsjøen med samme navn. Så, når regntiden går mot slutten, går elva tilbake til sin opprinnelige retning og renner tilbake og ut i Mekong, med store mengder fisk etterlatt i gjørma.

Fra et åndelig ståsted, gir festivalen mulighet til å takke Buddha for risavlingene og be ham å skaffe nok regn til det neste året.

Det kan være mer enn 400 dragebåter som konkurrerer på Tonle Sap. Det er mye spenning og entusiasme i mengden og en karnevalaktig atmosfære hersker i gatene.

Båtene er lange og bemerkelsesverdig malt. Noen overstiger 30 meter og rommer 80 roere. Konkurrentene er kledd i fargerike drakter og shorts som bærer logoen til sponsoren sin. Ofte sitter en kvinne på tronen i baugen for å gi en touch av glamour til hendelsen.